Arrangementer

Justitsministeriet, iCourts, Centre of Excellence for International Courts, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet og Kammeradvokaten inviterer til konference om menneskerettighedernes muligheder, udfordringer og fremtid.

Fremtiden for det europæiske menneskerettighedssystem?

Københavns Universitet, Søndre Campus, Nana Berg Auditoriet 9A-1-01, Juridisk Fakultet, Njalsgade 76, 1. sal, 2300 København S

Justitsministeriet, iCourts, Centre of Excellence for International Courts, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet og Kammeradvokaten inviterer til konference om menneskerettighedernes muligheder, udfordringer og fremtid.

Når Danmark til november overtager formandskabet for Europarådet, vil regeringen sætte fokus på reform af EMRK-systemet. Det vil bl.a. ske gennem afholdelsen af en international konference i Danmark, hvor repræsentanter fra Europarådets 47 lande skal drøfte fremtiden for det europæiske menneskerettighedssystem.

Diskussionen er vigtig af flere grunde. Både fordi Menneskerettighedsdomstolen helt lavpraktisk er ved at drukne i sager, men også fordi den folkelige og politiske opbakning til det europæiske menneskerettighedssystem er udfordret i mange lande.

Det er en udvikling, der også ses i Danmark, hvor både eksperter og politikere bl.a. har peget på, at Menneskerettighedsdomstolens dynamiske fortolkning af menneskerettighederne er gået for langt, og at det er et ”demokratisk problem”, når flere og flere samfundsforhold anses som menneskeretlige spørgsmål, der afgøres af dommere i Strasbourg, frem for af folkevalgte politikere.

Uanset om kritikken er berettiget eller ej, så risikerer EMRK-systemet at miste dets opbakning, hvis systemet fremstår ineffektivt og ude af trit af med almindelige opfattelser af ret og retfærdighed.

Det er en udvikling, som skal tages alvorligt og håndteres. Uden bred opbakning og ejerskab kan EMRK-systemet i længden ikke bestå. Og kan Europa være tjent med det? Har vi ikke netop brug for et stærkt EMRK-system på et tidspunkt, hvor Europa befinder sig i politisk stormvejr og udfordres af autoritære tendenser? Hvad er alternativet? Hvordan bør morgendagens menneskerettighedsbeskyttelse se ud i Europa?

Som optakt til Danmarks formandskab for Europarådet inviterer Justitsministeriet, iCourts, Centre of Excellence for International Courts, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet og Kammeradvokaten til en konference, der sætter disse aktuelle og vigtige problemstillinger til debat. Vi har inviteret ledende uden- og indenlandske eksperter til at give deres bud på menneskerettighedernes muligheder, udfordringer og fremtid i Europa.

Program
Kl. 13.00 -13.10 Velkommen v/ Søren Pape Poulsen, Justitsminister, folketingsmedlem og formand for Det Konservative Folkeparti

Kl. 13.10 -13.40 Key note tale: Legitimacy challenges: Strasbourg can meet them; can the States? v/ Dr. Ed Bates, Solicitor and Associate Professor, Leicester Law School

Kl. 13.40 -14.00 Spørgsmål til key note taler v/ moderator Jonas Christoffersen, Dr.jur., direktør for Institut for Menneskerettigheder

Kl. 14.00 -14.20 Pause med vand, kaffe og te

Kl. 14.20 - 15.15 Individuelle oplæg fra paneldeltagerne

• Başak Çalı, Professor of International Law, the Hertie School of Governance, Director of the Center for Global Public Law at Koç University, Istanbul

• Jon F. Kjølbro, Dansk dommer ved Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg

• Mikael Rask Madsen, Professor, centerleder for iCourts, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet

• Thomas Rørdam, Højesteretspræsident


Kl. 15.15 - 15.45 Debat mellem paneldeltagere v/ moderator: Jens Elo Rytter, Professor i menneskerettigheder, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet

Kl. 15.45 - 16.15 Spørgsmål fra salen og afslutning

Kl. 16.15 Reception med let snack og et glas vin eller vand. Alle er velkommen.

Målgruppe
Arrangementet henvender sig bl.a. til offentligt ansatte, politikere, interesseorganisationer, studerende m.v.

Praktisk
Konferencen vil foregå på engelsk. Det er gratis at deltage i arrangementet.

 

Arrangementet er fuldt booket. Det er desværre ikke længere muligt at tilmelde sig ventelisten.

Del på LinkedIn Del på Facebook