Viden

Robotter og kunstig intelligens vil snart kunne overtage mange opgaver fra det offentlige. Hvor går de juridiske, teknologiske og etiske grænser for offentlig digitalisering, og hvad sælger vi ud af? Det satte Kammeradvokaten fokus på til en debat på Folkemødet i år.

Kan robotter skabe retssikkerhed? – Folkemødet 2017


Digitalisering af den offentlige sektor vil flytte vores grundlæggende opfattelse af, hvilke opgaver der skal løses af mennesker, og hvilke der kan klares af en maskine. Om kort tid vil robotter og kunstig intelligens formentlig være i stand til at forvalte og servicere med højere grad af sikkerhed, end mennesket nogensinde har kunnet. I de kommende år vil vi gradvist vænne os til, at der ikke længere altid er et menneske bag de afgørelser, vi modtager fra det offentlige.

Til Kammeradvokatens arrangement på Folkemødet debatterede eksperter og meningsdannere, hvor de så den offentlige digitalisering gå hen, og hvor grænserne går. Niels Krause-Kjær styrede debatten som ordstyrer.

Panelet bestod af:

  • Cecile Christensen, Centerchef for Digitalisering og Innovation, Københavns Kommune
  • Børge Dahl, Fhv. Højesteretspræsident
  • Anders Quitzau, Innovationschef, IBM Danmark

Jacob Mchangama, Direktør, Justitia

  • Thomas Ploug, Professor, Aalborg Universitet, medlem af SIRI-kommissionen

Vi fangede panelmedlem Cecile Christensen efter debatten til en kort snak om, hvad hun mener om brugen af robotter i praksis i Københavns kommune. Cecile kommenterede også på, om der er noget, vi ikke bør digitalisere, og om der er nogle særlige områder, som især egner sig til automatisering. Se mere her: