Hvad er jeres bedste råd til eksamensforberedelse?
Asbjørn Jensen Reissmann, advokatfuldmægtig i Finansiering og Insolvens, og underviser i forfatningsret på Københavns Universitet:
Gør læsedagene til arbejdsdage. Jeg læste bedst op, hvis jeg var på læsesal fra tidlig morgen til sen eftermiddag. Hvis jeg læste hjemme eller først kom i gang i løbet af formiddagen, kom jeg til at daske for meget rundt. På den måde kunne jeg holde fri om aftenen.
Hvis det er skriftlige eksamener, så lav tidligere eksamensopgaver. Skriv nogle af dem som reelle opgaver, mens andre opgaver kan besvares overfladisk. Det vigtigste er, at man får metoden for en skriftlig besvarelse i det konkrete fag ind på rygraden.
Undgå copy/paste noter. Det tager lang tid, og der er en tendens til, at når man har brugt lang tid på noget, skal det død og pine mases ind i en opgave. Det er sjældent hensigtsmæssigt, da det er tydeligt, og censor ofte kan se det.
Camilla Skadborg, advokat (L) i Retssagsgruppen, og ekstern lektor i civilprocesret på Københavns Universitet.
Jeg har ikke et enkelt ”godt råd”, da det er en proces at læse til eksamen. Eksamensforberedelse er individuelt, og man skal gøre dét, der fungerer for en selv. Personligt havde jeg stor gavn af dels at lave en tidsplan (læseplan), dels af at have en læsemakker. Vi læste pensum hver for sig – og jeg læste altid pensum igen – hvorefter vi gik i gang med at lave opgaver, som vi løste hver for sig og gennemgik sammen. Et universelt eksamensråd til (jura)studerende må dog nok være: røven i sædet.
Hvordan klarede I eksamensnervøsitet under studiet?
Camilla Skadborg:
Jeg døjede selv med stor eksamensnervøsitet/angst ved de mundtlige eksaminer på studiet (hvilket mange har svært ved at tro på). Jeg tror ikke nødvendigvis, man slipper af med det, det gjorde jeg ikke selv, men jeg tror, man kan have stor gavn af at spørge sig selv, hvorfor man bliver nervøs – når først man har lokaliseret problemet, er det nemmere at løse det. Og husk så: klarer du en eksamen dårligt, så er du altså ikke afskåret fra at få det job, du drømmer om.
Asbjørn Jensen Reissmann:
Det er umuligt at undgå eksamensnervøsitet, så det handler om at omfavne det. Særligt ved mundtlige eksamener forsøgte jeg at anvende nervøsiteten positivt ved at omdanne det til den samme spænding, der kommer før en stor begivenhed. Ved skriftlige eksamener kan nervøsiteten dæmpes ved at lave tidligere eksamensopgaver.
Har I gode råd til, hvordan man både når at holde juleferie, nytår og får læst til eksamen, når man skal op i starten af januar?
Camilla Skadborg:
Jeg er klart af den opfattelse, at du kan holde juleferie, hvis du har disponeret med det i din plan for din eksamenslæsning. Og så er der absolut ingen grund til at have dårlig samvittighed – så ved man jo, at man når det. Personligt har jeg altid holdt fuldstændig fri i hvert fald den 24.-25. december, fordi jeg gerne ville være sammen med min familie. I nogle af dagene deromkring har jeg måske læst fra kl. 8-12. Dette kan man selvfølgelig kun, hvis man er gået tidligere i gang, og det er jo et spørgsmål om prioritering.
Asbjørn Jensen Reissmann:
Nej. Det er ærgerligt at have eksamener i januar. Medmindre man er en del af de 0,0001% af befolkningen, der ikke får tømmermænd. Men for de fleste af os andre dødelige, er det bare kedeligt at være til julefrokoster/nytår som den eneste ædru. Så tag tidligt hjem og send forbandelser til hele verdenen.
Tilbage er derfor kun at sige…
Eksamensforberedelse er individuelt, så find ud af, hvad der fungerer for dig! Det er en proces, og man finder ikke nødvendigvis ud af det på første semester.
Efter mine fem år på studiet har jeg lært, at den dårlige samvittighed kan være svær at slippe af med. Jeg har dog haft stor gavn af at lave læseplaner, da det gav mig lidt ro i maven, så jeg kunne holde lidt fri i juleferien. Jeg har også været glad for at løse eksamenssæt, da det gjorde, at jeg følte mig mere klædt på til eksamen.
Uanset, hvor meget jeg har forberedt mig, har jeg altid været nervøs, og det er helt normalt. Det er dog vigtigt at huske, at en dårlig eksamen ikke er verdens undergang.
Held og lykke med eksamen!