Dom om 15 %-reglen ved overdragelse af en ejerlejlighed (forældrekøb)

Retten i Lyngby gav Skatteministeriet medhold i, at der foreligger særlige omstændigheder, som indebærer, at en ejerlejlighed ikke kunne overdrages fra mor til søn til en værdi, som lå inden for 15 % af den seneste offentlige ejendomsvurdering.

Retten i Lyngby gav Skatteministeriet medhold i, at der foreligger særlige omstændigheder, som indebærer, at en ejerlejlighed ikke kunne overdrages fra mor til søn til en værdi, som lå inden for 15 % af den seneste offentlige ejendomsvurdering.

Sagens baggrund

Sagen drejede sig om, hvorvidt der skal betales gaveafgift i forbindelse med en ejendomshandel, hvor en mor havde solgt en ejerlejlighed til sin søn for 1.950.000 kr. svarende til den offentlige ejendomsvurdering med tillæg af knap 15 %.

Moderen havde købt ejendommen godt 16 måneder tidligere for 3.850.000 kr., og Skattestyrelsen fandt derfor, at der forelå særlige omstændigheder, som indebar, at overdragelsen til sønnen ikke kunne ske til den aftalte pris. 

Landsskatteretten fandt derimod, at skattemyndighederne skulle acceptere den aftalte værdi.

Skatteministeriet indbragte sagen for Retten i Lyngby, der traf afgørelse om, at 3 dommere skulle deltage i sagens behandling. 

Retten gav Skatteministeriet medhold i, at der foreligger særlige omstændigheder, som indebærer, at parterne ikke kunne overdrage ejendommen til den aftalte pris. 

Retten henviste herved til, at den betydelige forskel mellem ejendomsvurderingen og købsprisen i fri handel sammenholdt med den nære tidsmæssige sammenhæng mellem salget i fri handel og den omstridte familiehandel kun godt 16 måneder senere, viser, at ejendomsvurderingen for ejerlejligheden var væsentlig for lav.

Da retten i øvrigt ikke fandt grundlag for at tilsidesætte skattemyndighedernes skønsmæssige værdiansættelse af ejerlejligheden til 3.950.000 kr. afsagde retten dom i overensstemmelse med Skatteministeriets påstande.

Skatteministeriets interesser for Retten i Lyngby blev varetaget af advokat Tim Holmager.

Hold dig opdateret: Få juridisk viden og indsigter fra vores eksperter direkte i din indbakke

Når du tilmelder dig vores nyhedsbreve, bliver du opdateret på seneste nyt fra de retsområder, som du ønsker at følge. Du får også adgang til kommende kurser, webinarer og arrangementer – alt sammen designet til at holde dig informeret og ajour. Uanset om du er på udkig efter rådgivning, viden eller netværksmuligheder, er vores nyhedsbreve din nøgle til det hele.