Er tekster og billeder skabt ved hjælp af AI-løsninger ophavsretligt beskyttet?

Det har hidtil været antaget, at ophavsret alene kan tilfalde personer. Derfor kan tekster, billeder og andet materiale, der alene er skabt af AI-løsninger, næppe opnå beskyttelse. Hvis en person derimod bruger en AI-løsning i forbindelse med frembringelse af materiale, er det mere sandsynligt, at materialet kan opnå ophavsretlig beskyttelse.

Det har hidtil været antaget, at ophavsret alene kan tilfalde personer. Derfor kan tekster, billeder og andet materiale, der alene er skabt af AI-løsninger, næppe opnå beskyttelse. Hvis en person derimod bruger en AI-løsning i forbindelse med frembringelse af materiale, er det mere sandsynligt, at materialet kan opnå ophavsretlig beskyttelse.

Et centralt spørgsmål i relation til AI-løsninger er, om det materiale, der skabes ved brug af løsningerne – outputtet – kan være ophavsretligt beskyttet.

Spørgsmålet er ikke helt let at besvare, og vi afventer fortsat yderligere afklaring i retspraksis.

Tekster, billeder og andet materiale kan kun opnå ophavsretlig beskyttelse, hvis det er ophavspersonens egen intellektuelle frembringelse, dvs., at materialet er resultatet af ophavspersonens frie og kreative valg. Output, der udelukkende er skabt via automatiske processer i en AI-løsning, vil derfor formentlig ikke kunne opnå ophavsretlig beskyttelse.

Betingelsen om en ophavspersons egen intellektuel frembringelse, indebærer også, at det hidtil har været antaget, at ophavsretten alene kan tilfalde mennesker. Denne antagelse blev i august 2023 lagt til grund af en U.S. District Court, som afviste at give ophavsretlig beskyttelse til et billede, der udelukkende var skabt af en AI-løsning (”AI generated”).

Hvis et billede eller andet output derimod er genereret på baggrund af en række frie og kreative valg foretaget af brugeren af en AI-løsning (”AI assisted”) – f.eks. ved en række konkrete instrukser til AI-løsningen – er det mere sandsynligt, at outputtet kan nyde ophavsretlig beskyttelse. Ophavsretten må i så fald tilfalde den person, der har truffet de frie og kreative valg i forbindelse med brugen af AI-løsningen.

Situationen synes at være sammenlignelig med brug af andre værktøjer, f.eks. Photoshop, hvor et billede vil kunne opnå ophavsretlig beskyttelse, såfremt brugeren har truffet tilstrækkeligt frie og kreative valg i forbindelse med efterbehandlingen af billedet i Photoshop.

Det er imidlertid fortsat uafklaret i retspraksis, om en brugers instrukser til en AI-løsning kan udgøre tilstrækkeligt frie og kreative valg til, at outputtet kan siges at udgøre brugerens egen intellektuelle frembringelse og dermed nyde ophavsretlig beskyttelse. F.eks. har U.S. Copyright Review Board i september 2023 afvist at give ophavsret til et billede, Théâtre D'opéra Spatial, der ifølge skaberen var frembragt gennem bl.a. 624 instrukser til AI-løsningen Midjourney.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at ovenstående er udgangspunktet efter ophavsretsloven. Retten til at bruge output fra AI-løsninger vil desuden typisk være underlagt licensbetingelser, der f.eks. kan indeholde vilkår om, at udbyderen af AI-løsningen får visse rettigheder til outputtet. Licensbetingelserne kan også indeholde vilkår, der begrænser brugerens mulighed for at udnytte outputtet. Det kan f.eks. være vilkår om, at outputtet ikke må benyttes kommercielt.

Sådanne licensbetingelser vil som udgangspunkt skulle respekteres i forholdet mellem brugeren og udbyderen af AI-løsningen, uanset om outputtet nyder ophavsretlig beskyttelse eller ej.

Ønsker du at benytte AI-løsninger, eller har du i øvrigt spørgsmål til brugen af AI-løsninger, er du velkommen til at kontakte en af vores specialister.