FØDSELSDAGSPORTRÆT: ”DET SÆTTER EN ILD I MIG AT SE VIRKSOMHEDER OG MENNESKER LYKKES”

Partner og advokat Simon Lagrelius beskriver sig selv som en højtspecialiseret generalist. Han er specialiseret inden for turn arounds, familiekontorer og High Growth-virksomheder, og foruden det daglige virke med juraen har han i en årrække haft bestyrelsesposter i en række forskelligartede virksomheder. Den 13. maj fylder han 40 år.

Partner og advokat Simon Lagrelius beskriver sig selv som en højtspecialiseret generalist. Han er specialiseret inden for turn arounds, familiekontorer og High Growth-virksomheder, og foruden det daglige virke med juraen har han i en årrække haft bestyrelsesposter i en række forskelligartede virksomheder. Den 13. maj fylder han 40 år.

Barndomshjemmet var fyldt med kunst, kultur og kreativitet, og her var plads til at drømme og skabe. Interessen for det entreprenante har dagens fødselar ikke fra fremmede, og gennem sin opvækst sugede han ivrigt viden til sig, når der i familien blev søsat et nyt projekt og startet en ny virksomhed – stor som lille. På jurastudiet erfarede han, at han her havde fundet et godt værktøj til at kombinere sine mange interesser:

”Da jeg valgte juraens vej fremfor en klassisk økonomiuddannelse, var jeg klar over, at jeg ville have fingrene helt nede i mulden på virksomheder. Forståelsen af, hvad der forårsager, at en virksomhed lukker og slukker, overlever eller genopstår, men også processen i at opbygge, drive, købe og sælge virksomheder fangede mig. Det talte samtidig ind i de menneskelige relationer og strategiske overvejelser for virksomheder, som er enormt spændende. I bund og grund er en virksomhed jo de mennesker, den består af. Det er dynamikken imellem dem, som skaber noget godt.”

Da han som ung fuldmægtig sad i insolvensteamet hos Bech-Bruun, var det midt i finanskrisens storm. Hæderkronede virksomheders succeshistorier var skiftet ud med konkurser og rekonstruktioner, og i den uforudsigelige, dystre omstændighed blev grundstenen til Simons karriere lagt:

”Jeg har aldrig før lært så meget på så kort tid. Forståelsen af, hvordan mennesker reagerer i en nedbrudssituation og de erkendelser, virksomheden skal igennem i en presset situation – både ejeren, direktionen, bestyrelsen – for at forstå, om nøglen skal drejes om, om noget kan sælges fra, strammes eller forbedres. At have det rolige overblik, hvor andre kæmper med presset. Det var et spørgsmål om at redde, hvad reddes kunne, og jeg lærte at finde hver en femkrone for at få tingene til at hænge sammen. Det har jeg taget med mig. At jeg samtidig som ung advokat lykkedes med at blive den på daværende tidspunkt yngste partner i firmaet, var jeg meget glad for.”

EN BRED PALET

Som en del af Poul Schmith/Kammeradvokatens corporate-forretning spenderer han i dag primært sin tid på restruktureringer og turn arounds og som juridisk rådgiver for familiekontorer og bestyrelsesmedlemmer. Med andre ord er han altså en højtspecialiseret generalist, fortæller han med et grin, og det er ikke atypisk, at han kommer hjem med sager, som ikke ligger inden for hans felt og derfor placeres hos kolleger med andre specialer.

Simons gejst for at hjælpe mennesker og virksomheder mod succes er gennemgående. Han benytter begrebet ”turn around” fremfor ”rekonstruktion” og forsøger altid at have en entreprenant, men struktureret tilgang til en virksomhed og en optimistisk tro på, at der er noget godt i kassen af dårlige ting. Det er ikke afgørende for ham, om der er tale om en virksomhed i nedgang eller vækst – det er langt hed ad vejen de samme problemstillinger, som de skal løse under pres. Det var også tilfældet, da han i sine yngre år sad med en række af de store danske rekonstruktioner og konkurser, som bød på alt fra elektronikkæder som Fona til afviklingen af Domino’s i Danmark. Samtidig rådgav han familiekontorer og ejerledere om virksomheder i kraftig vækst og med løbende opkøb og frasalg. Det gav ham en bred berøring med virksomheder, som enten havde det svært, eller som havde svært ved at følge med egen succes.

”Det er fantastisk at opleve en virksomhed opnå mål, som synede urealistiske, hvad enten den er på en vækstrejse eller i problemer. At se glæden hos de mennesker, som lykkes, at være med på deres rejse og samtidig være en del af dansk erhvervshistories udvikling. Også den psykologiske forståelse af, hvad der driver et menneske i deres virksomhed. Hvis du forstår dette aspekt, ved du også, hvordan du skal rådgive og vejlede vedkommende. Du skal altid sidde i helikopteren og gøre dig umage med at have det forkromede overblik.”

PRIVAT

Musik fylder meget i Simons liv. Han var i sin ungdom guitarist i et metalband, som han turnerede og udgav en række albums med, godt nok ”for egne lommepenge, men det gik meget godt,” siger han med et smil. Guitarerne pryder nu væggen i hjemmet på Frederiksberg, hvor han indimellem giver sin hustru og deres to børn et nummer, hvilket især hans børn finder ret pinligt. Selvom plektret er lagt på hylden, har han stadig musikken med sig som advokat:

”Du kan se en virksomhed som et band. Du starter med dine venner – helst dem, der har en bil, som kan transportere jeres grej. Som du bliver større og mere professionel, skifter du indimellem bandmedlemmer ud, indtil du har det rette lineup. Undervejs håber du på gennembruddet i markedet, men sommetider går et band i opløsning og genopstår måske på et senere tidspunkt. Alle begynder i håbet om at stå tidens tand. Sådan fungerer det også i virksomheder.”

Simon er desuden et stort familiemenneske og prioriterer familien højt. Sammen elsker de at rejse og opleve verdenens køkkener, kunst og kultur – uden at det bliver for højtideligt og kedeligt for børnene.

Hold dig opdateret: Få juridisk viden og indsigter fra vores eksperter direkte i din indbakke

Bemærk: Det er lige nu ikke muligt at tilmelde sig nyhedsbreve, og din tilmelding vil ikke blive registreret. Vi arbejder på at løse problemet og beklager ulejligheden.