Højesteretsdom om beskatning af renter i ”beneficial owner”-sagskomplekset

Højesteret har den 4. maj 2023 afsagt endnu en dom i det såkaldte ”beneficial owner”-sagskompleks, som denne gang vedrører to sager om kildebeskatning af renter.

Højesteret har den 4. maj 2023 afsagt endnu en dom i det såkaldte ”beneficial owner”-sagskompleks, som denne gang vedrører to sager om kildebeskatning af renter.

Højesteret afsagde den 9. januar 2023 dom i to sager om kildebeskatning af udbytter i det såkaldte ”beneficial owner”-sagskompleks. Læs vores nyhed om dommen.

Den 4. maj 2023 har Højesteret afsagt endnu en dom i sagskomplekset, som denne gang vedrører to sager om kildebeskatning af renter.

”Beneficial owner”-sagskomplekset

Sagerne i sagskomplekset angår, om en række danske selskaber skulle have indeholdt dansk kildeskat ved betaling af udbytter eller renter til deres udenlandske moderselskaber, og om de er ansvarlige over for det offentlige for betaling af de indeholdelsespligtige beløb. Der har verseret og verserer fortsat en række sager herom ved domstolene.

Sagerne rejser forskellige spørgsmål, herunder om fortolkningen af EU-retten, Danmarks dobbeltbeskatningsoverenskomster og de danske regler om kildebeskatning. Endvidere rejser nogle af udbyttesagerne spørgsmål om morarenter af ikke-indeholdte beløb.

De EU-retlige spørgsmål i sagskomplekset har været en tur forbi EU-Domstolen. I 2019 afsagde EU-Domstolens Store Afdeling således to domme i 6 sager, hvor Østre Landsret og Vestre Landsret havde forelagt en række præjudicielle spørgsmål for EU-Domstolen vedrørende fortolkningen af moder-/datterselskabsdirektivet, rente-/royaltydirektivet og traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (tidligere EF-traktaten).

Højesterets dom af 4. maj 2023

Højesterets dom af 4. maj 2023 er den første dom fra Højesteret i sagskomplekset i sager, der vedrører kildebeskatning af renter.

Sagerne vedrørte renter på lån til Nycomed A/S (nu Takeda A/S under frivillig likvidation) henholdsvis Nordic Telephone Company Investment ApS (nu NTC Parent S.à.r.l.) fra disse selskabers moderselskaber, der var beliggende i henholdsvis Sverige og Luxembourg.

Ved Højesterets dom fik Skatteministeriet medhold i alle de spørgsmål, som Højesteret havde anledning til at pådømme i sagerne.

Hovedspørgsmålet i sagerne var, om der efter rente-/royaltydirektivet og/eller den nordiske dobbeltbeskatningsoverenskomst henholdsvis dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmark og Luxembourg forelå en forpligtelse for Danmark til at nedsætte eller indrømme fritagelse for kildeskatten af de omhandlede renter. Højesteret besvarede dette spørgsmål benægtende med henvisning til, at de umiddelbare modtagere af renterne, nemlig moderselskaberne i henholdsvis Sverige og Luxembourg, var gennemstrømningsselskaber, som ikke kunne anses for retmæssige ejere af renterne i direktivets og overenskomsternes forstand, og at de omhandlede skattearrangementer udgjorde misbrug.

Højesteret anførte i den forbindelse, at det ved vurderingen af, om et selskab skal anses for renternes retmæssige ejer eller skal anses som en gennemstrømningsenhed, er uden betydning, om der er sket effektiv betaling af renterne, eller om renterne er tilskrevet lånets hovedstol.

I sagen vedrørende Takeda gjorde selskabet gældende, at hvis ikke selskabets svenske moderselskaber var retmæssig ejer af renterne, da måtte renternes retmæssige ejer i første række være det bagvedliggende SICAR-selskab i Luxembourg, som de omhandlede renter i hvert fald var gennemstrømmet til, eller i anden række være aktionærerne og investorerne i dette selskab.

Ved sin stillingtagen til denne indsigelse henviste Højesteret indledningsvist til præmis 145 i EU-Domstolen dom, hvor Domstolen bemærkede, at en national myndighed med henblik på at nægte at anerkende et selskab som retmæssig ejer af renter eller med henblik på at fastslå, at der foreligger retsmisbrug, ikke er forpligtet til at fastlægge, hvilken enhed eller hvilken enheder myndigheden anser for disse renters retmæssige ejer. Højesteret fandt, at Takeda hverken havde godtgjort, at SICAR-selskabet var renternes retmæssige ejer, eller at dette selskabs aktionærer eller investorer var renternes retmæssige ejere. Højesteret henviste herved til, at Takeda ikke havde fremlagt de indgåede aftaler mellem SICAR-selskabet og de bagvedliggende kapitalfonde og mellem kapitalfondene og deres aktionærer og investorer, som eventuelt ville kunne belyse, hvad der var aftalt om bl.a. SICAR-selskabets beføjelser til at råde over renterne, og at der heller ikke på anden vis var skabt klarhed over aftalerne.

I sagen vedrørende Takeda fandt Højesteret endvidere, at det ikke var godtgjort, at betingelserne for bortfald af skattepligten af renterne i medfør af selskabsskattelovens § 2, stk. 1, litra d, sidste punktum, var opfyldt.

I sagen vedrørende NTC Parent fandt Højesteret, at selskabet ikke havde godtgjort, at investorerne i de kapitalfonde, der stod bag gennemstrømningsselskaberne i Luxembourg, var de retmæssige ejere af de omhandlede renter. Endvidere afviste Højesteret selskabets indsigelse om, at der skulle være tale om en praksisskærpelse med tilbagevirkende kraft.

Endelig fandt Højesteret i begge sager, at de danske datterselskaber var ansvarlige for den manglende indeholdelse af renteskat i medfør af kildeskattelovens § 69, stk. 1.

Dommen kan læses på Højesterets hjemmeside her.

Øvrige sager i sagskomplekset

Østre Landsret har den 27. februar 2023 afsagt dom i 4 andre sager i sagskomplekset, der vedrørte spørgsmål om beskatning af både udbytter og renter fra Copenhagen Airports Denmark Holding ApS, der i en periode havde en ejerandel i Københavns Lufthavne. Landsrettens præmisser for dommen, som er endelig, kan læses på landsrettens hjemmeside her.

Der verserer stadig sager i sagskomplekset ved domstolene. Således verserer der ved Højesteret to ankesager, som efter planen skal hovedforhandles henholdsvis den 23. juni 2023 og 16. august 2023, medens der ved Østre Landsret fortsat verserer to sager, der efter planen skal hovedforhandles henholdsvis den 9. oktober 2023 og den 4. december 2023.

Skatteministeriets interesser for Østre Landsret og Højesteret blev varetaget af advokat Søren Horsbøl Jensen og advokat Robert Andersen.

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREVE

Mere end 20.000 personer abonnerer på vores nyhedsbreve og modtager løbende vores juridiske nyheder og publikationer. Nyhedsbrevene giver også et overblik over vores kurser, webinarer og netværksmøder, og fra tid til anden indeholder de information om særlige arrangementer inden for de områder, du interesserer dig for. Vi ser frem til at dele vores viden om juridiske emner med dig.