I hvilket omfang har ordregiver mulighed for at ændre evalueringskrav under gennemførelse af et udbud med forhandling?

I besvarelsen af dette spørgsmål lagde klagenævnet i nærværende kendelse vægt på en række forskellige faktorer i vurderingen af ordregivers mulighed for at foretage ændringer i fastsatte evalueringskrav, herunder omfang, karakter, baggrund mv.

I besvarelsen af dette spørgsmål lagde klagenævnet i nærværende kendelse vægt på en række forskellige faktorer i vurderingen af ordregivers mulighed for at foretage ændringer i fastsatte evalueringskrav, herunder omfang, karakter, baggrund mv.

  • Kendelsen vedrører et udbud med forhandling vedrørende indkøb af i alt fem helikoptere som led i driften af den landsdækkende akutlægehelikopterordning.
  • Hovedsagen i kendelsen angår ordregivers mulighed for under det påklagede udbud med forhandling at have ændret flere af de i udbudsmaterialet stillede evalueringskrav.
  • Kravspecifikationen indeholdt en kategorisering af tre krav (i) mindstekrav, (ii) krav og (iii) evalueringskrav. Under udbudsproceduren valgte ordregiver at foretage en række konkrete ændringer af de fastsatte evalueringskrav, således ordregivers behov fremstod klarere for tilbudsgiverne.
  • Klagenævnet konstaterede indledningsvist, at ordregiver under et udbud med forhandling ikke må forhandle om og foretage ændringer i de grundlæggende elementer i det offentliggjorte udbudsmateriale, jf. udbudslovens § 66, stk. 2 og 5.
  • Klagenævnet fandt imidlertid, at ændringerne ikke indebar, at evalueringskravene fik et andet indhold, i hvilken forbindelse der bl.a. blev lagt vægt på baggrunden for ændringerne, omfanget, karakteren, ligesom der blev lagt vægt på, at konkurrencen mellem tilbudsgiverne ikke blev fordrejet.
  • Klagenævnet fandt dog, at en enkelt af de foretagne ændringer indebar, at evalueringskravet fik et andet indhold. Ændringen blev til gengæld foretaget på et tidspunkt, hvor kredsen af tilbudsgivere var fastlagt, hvorfor ændringen af kravet konkret ikke indebar, at konkurrencen mellem tilbudsgiverne blev fordrejet, da de alle blev stillet lige både før og efter ændringen, og den konkrete ændring udgjorde dermed ikke en ændring af grundlæggende elementer.
  • Samlet illustrerer kendelsen således omfanget af ordregivers mulighed for at foretage ændringer i de oprindelige evalueringskriterier.
  • Poul Schmith (Julie Rose Gerberg Carlsen og Christian Clausen) bistod regionerne med genudbuddet af akutlægehelikopterne efter kendelsen af 12. januar 2022, og under klagesagen har regionerne ligeledes været bistået af Poul Schmith (Mia Hansen Iversen, Thomas Impgaard Sørensen og Christian Clausen).

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREVE

Mere end 20.000 personer abonnerer på vores nyhedsbreve og modtager løbende vores juridiske nyheder og publikationer. Nyhedsbrevene giver også et overblik over vores kurser, webinarer og netværksmøder, og fra tid til anden indeholder de information om særlige arrangementer inden for de områder, du interesserer dig for. Vi ser frem til at dele vores viden om juridiske emner med dig.