Gennemførelse af syn og skøn
Da sagens parter var uenige om, hvilke arbejdsopgaver de omhandlede medarbejdere udførte, blev der gennemført syn og skøn med henblik på fastlæggelse af de enkelte it-medarbejderes arbejdsopgaver.
Der blev i den forbindelse udpeget to skønsmænd, som efter flere skønsforretninger afgav en skønsrapport.
Udgangspunktet var de to første faglige voldgifter fra henholdsvis 2013 og 2016. Ifølge de to opmandskendelser indebærer det forhold, at dækningsområdet for håndværkeraftalen er afgrænset til ”håndværkerstillinger”, at der skal foretages en konkret stillingtagen til arbejdsopgavernes karakter, således at en stilling falder inden for håndværkeraftalens dækningsområde, hvis der overvejende varetages arbejdsopgaver af teknisk karakter som fremstilling, servicering, drift, reparation og vedligeholdelse, og falder uden for dækningsområdet, hvis der fortrinsvis varetages opgaver af mere administrativ karakter som omfattet af it-aftalerne med HK og PROSA.
Parternes synspunkter
Dansk Metal gjorde gældende, at it-medarbejderne ved Rigspolitiet var indplaceret forkert, og lagde i den forbindelse vægt på, at it-medarbejderne overvejende udførte arbejde af teknisk karakter. I den forbindelse gjorde Dansk Metal gældende, at der ved arbejde af teknisk karakter skulle forstås arbejde, der ud fra en it-faglig vurdering anses for teknisk. I forlængelse heraf var det Dansk Metals opfattelse, at begrebet ”teknisk” i relation til it-arbejde skulle forstås i lyset af den generelle teknologiske udvikling. Endelig var sagen vigtig for Dansk Metal, da data- og kommunikationsuddannelsen er ”deres uddannelse”.
Medarbejder- og Kompetencestyrelsen gjorde gældende, at it-medarbejderne ved Rigspolitiet generelt var indplaceret korrekt, da it-medarbejderne overvejende udførte it-arbejde af administrativ karakter, som var omfattet af HK-overenskomsten.
For Medarbejder- og Kompetencestyrelsen var det afgørende, at der ikke opstod dobbelt overenskomstdækning af samme arbejde, og at indplaceringen skulle ske på baggrund af de tidligere opmandskendelser, hvor arbejdskarakter som henholdsvis teknisk og administrativt var afgørende. Medarbejder- og Kompetencestyrelsen gjorde også gældende, at teknologisk udvikling ikke som sådan af sig selv kan udvide en overenskomsts dækningsområde. Dækningsområder er aftalestof, og sker der en udvikling skal dette løses ved forhandlingsbordet.
I den forbindelse var det Medarbejder- og Kompetencestyrelsens klare opfattelse, at der ved arbejde af teknisk karakter i de tidligere opmandskendelser refereredes til arbejdsopgaver i relation til hardware såsom fremstilling, servicering, drift, reparation og vedligeholdelse.