Medforældreskab har stor betydning for mange familier i Danmark. Der er nemlig flere familiekonstellationer, hvori der kan indgå en medforælder, for eksempel når det ikke er muligt for begge forældre at være genetisk forbundet med deres barn. Dette kan være tilfældet, når homoseksuelle par får børn, eller når et par af andre årsager ikke begge kan blive biologiske forældre, f.eks. hvor et barns tiltænkte mor ikke har mulighed for at føde barnet.
I takt med at der er kommet et mere pluralistisk familiesyn, har der i løbet af de seneste år været øget fokus på reglerne om medforældreskab i Danmark og EU, herunder som følge af en række sager ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, ved EU-Domstolen samt borgerinitiativer i Danmark. Både på grund af Danmarks internationale forpligtelser samt den samfundsmæssige og politiske opmærksomhed på emnet ser det nu ud til, at en lovændring er på vej.
Der er løbende diskussioner af, om køn er en fast eller flydende størrelse, hvoraf sidstnævnte indikerer, at betegnelserne mor og far ikke nødvendigvis kan knyttes til et bestemt køn. For læsevenlighedens skyld har vi i artiklen her valgt at omtale den fødende og/eller kvindelige forælder som mor.