Til daglig er de en del af teamet Offentlige tvister, og sagerne, de sidder med, omhandler alt fra erstatningskrav og menneskerettigheder til voldgiftssager og fratagelser af autorisationer. Områderne er brede, ansvaret er stort, og erfaringen er allerede solid. Det var netop udsigten til dette, der gjorde, at deres valg i sin tid faldt på Poul Schmith/Kammeradvokaten:
”Det er usædvanligt, at man på et stort advokatkontor har egne retssager allerede som fuldmægtig, så det var enormt attraktivt for mig, at man kan det her i huset. Det er din sag. Det er dig, der står i retten. Som fuldmægtig er jeg hands-on på alle dele af processen og sidder med sager for en række forskellige klienter i teamet. Jeg bistår advokater og partnere på de større sager, men jeg fører også selv sager i retten, hvor jeg er med fra start til slut. Det er superspændende og enormt givende,” fortæller Amanda, som havde sin første hovedforhandling efter et halvt år som fuldmægtig, og nu er hun i gennemsnit i retten én gang om måneden.
”Det er guld værd, at vi favner så mange retsområder og har retssager af varierende størrelse og kompleksitet. Det betyder, at vi både har sager i den ene ende af spektret, som er meget velegnede til, at fuldmægtige selv møder i dem, og at vi har sager i den anden ende, hvor fuldmægtige og advokater bistår partnere med at forberede sagerne. På den måde får alle hurtigt praktisk erfaring med at gå i retten – til gavn for både klienter og fuldmægtige,” tilføjer Hans August.
Det er et håndværk
Hans August har som Amandas professionelle vejleder været med hende i retten for at give feedback. Det er en del af et mesterlærekoncept, og selvom det er ressourcekrævende, er det en prioritering i firmaet , da det er altafgørende for læringsprocessen.
At gå i retten er et håndværk, fortæller de. Man skal lære at formidle for en dommer og præsentere komplekse juridiske problemstillinger på en overskuelig måde. Det bliver man god til gennem erfaring og træning, men feedback og sparring er også uvurderligt i den proces. I teamet har de mange forskellige retsområder, som både er komplekse og krævende, og her gør deres tilgang og erfaring det muligt at mestre mange slags sager. Amanda fortæller, at hendes retssagsprøve var en arbejdsskadesag med en spejder, der var kommet til skade i spejderklubben, mens Hans Augusts første retssag var en miljøsag om fortidsmindebeskyttelseslinjen.
”Det er det sjove ved jura. Ofte sidder du med en niche i et retsområde, hvor du intet kendskab har, men når du står i retten, er du blevet så godt som ekspert i den niche. Dertil kommer, at vores sager oftest er af afgørende betydning for de mennesker, det drejer sig om, f.eks. deres statsborgerskab, deres arbejde, deres familie eller deres rettigheder, og den hverdag skal man kunne se sig selv i,” siger Hans August.
Nysgerrighed er nøglen
Med ansvar følger udvikling – både personligt og fagligt – og begge dele har været konstant, lige siden Amanda og Hans August startede i firmaet.
”Du bliver omstillingsparat, selvstændig og robust. Du skal have dit fundament på plads, for det går ikke, at du tvivler, når du står i retten. Der skal alle stenene allerede være vendt og undersøgt. Du lærer virkelig meget af det store ansvar, der gives her, og den tidlige erfaring er superværdifuld. Du bliver juridisk skarp og en dygtigere advokat,” siger Hans August.
Han fik sin advokatbestalling i 2021, og det var et klart mål at få møderet for landsretten hurtigst muligt. Det fik han i 2022, og nu venter han blot på, at kalenderåret skriver 2027, hvor han får mulighed for at opnå møderet for Højesteret – han har for længst ført de 10 landsretssager, der som udgangspunkt skal være ført for at opnå møderet for Højesteret. Amandas målsætning er at gå den samme vej, fortæller hun. På spørgsmålet om, hvad deres vigtigste læring hidtil har været, svarer de enstemmigt: at være åben og nysgerrig:
”I starten af ens karriere er det vigtigt at have for øje at blive en dygtig advokat generelt. Det er en fordel, at du ikke er kræsen, men at du ser mulighederne i det spændende og det ukendte. Det lærer du ekstremt meget af. Måske har du en idé om, hvad du gerne vil, når du starter som fuldmægtig, men når du er åben for nye muligheder og har ja-hatten på, kan du ende med lige pludselig at sidde med det, du synes er allermest interessant – og som du måske slet ikke havde overvejet.”