Ifølge de gældende regler i lejeloven har sælger af en udlejningsejendom med et vist antal lejemål pligt til at tilbyde lejerne at købe ejendommen på andelsbasis, inden ejendommen kan sælges til anden side. Tilbudspligten indtræder, når ejendommen eller en del heraf overdrages, hvad enten det sker ved salg, gave, fusion, spaltning eller mageskifte. Tilbudspligten indtræder endvidere ved overdragelse af aktier og anparter i aktie- og anpartsselskaber, som ejer ejendomme, når erhververen herved opnår majoriteten af stemmerne i selskabet.
Den 27. juni 2022 fremsendte den daværende regering et lovforslag i høring, der indeholdt en meget omfattende ændring af reglerne om tilbudspligt, hvorefter tilbudspligten fremover skulle indtræde ved kontrolskifte. Lovforslaget nåede dog aldrig videre end selve høringen, og i en længere periode var det uvist, hvorvidt den nye regering ville gå videre med lovforslaget.
Det første konkrete svar på dette fik vi den 15. maj 2023, hvor størstedelen af Folketingets partier blev enige om en ny aftale om ”Bygge- og boligpolitiske indsatser”. Aftalen fastlagde, at der var behov for en stramning af reglerne om tilbudspligt, så det ikke længere er muligt at undgå tilbudspligtsreglerne ved at sælge kapitalandele i et ejendomsselskab til flere erhververe, og hvor ingen af erhververne opnår en majoritet i det selskab, der ejer ejendommen. Med andre ord ønskede partierne, at der skete et opgør med den retstilling, der er blevet godkendt af Højesteret i den såkaldte Six Pack-sag.
Med det nye lovforslag, der er sendt i høring den 27. juni 2023, har regeringen i tråd med den bygge- og boligpolitiske aftale foreslået en ændring af tilbudspligtsreglerne, hvorefter at tilbudspligten også udløses i de tilfælde, hvor der afstås (dvs. ikke længere kun ”opnås”) en majoritet af stemmerne i ejendomsselskabet.
På baggrund af det anførte i lovforslagets bemærkninger til ændringen er det tydeligt, at formålet med lovforslaget netop er at gøre op med den retstilling, der blev godkendt af Højesteret i Six Pack-sagen. Lovforslaget har derfor ikke til formål at udvide reglerne om tilbudspligt udover dette konkrete tilfælde, og det betyder, at lovforslaget ikke omfatter en ændring af den såkaldte dobbelt-holding-konstruktion.
Det er foreslået, at ændringen skal træde i kraft den 1. januar 2024.