En principiel sag om rammerne for Fødevarestyrelsen kontrolgebyrer
Østre Landsret har afsagt dom i en principiel og årelang sag mellem Danske Slagtermestre som mandatar for et større slagteri og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri samt Fødevarestyrelsen. Ministeriet og styrelsen blev i det væsentlige frifundet.
Sagen angik, hvilke typer af omkostninger der lovligt kan indgå i gebyrberegningen for den offentlige kødkontrol på store slagterier i Danmark. Hovedspørgsmålene var især:
- hvilke administrative omkostninger der må gebyrfinansieres, og
- hvilke almindelige dagligdagsaktiviteter på slagterierne, der ikke i sig selv udgør klassisk kødkontrol, der lovligt kan gebyrfinansieres.
EU-reglerne tillader indirekte omkostninger, når de er knyttet til kontrollen
Landsretten tog udgangspunkt i de EU-retlige regler om offentlig kontrol og den praksis fra EU-Domstolen, der afklarer rammerne for, hvilke omkostninger medlemsstater kan finansiere via kontrolgebyrer, herunder principperne fra Gosschalk (forenede sager C-477/18 og C-478/18) og Kødbranchens Fællesråd (sag C-112/15).
Landsretten bekræfter, at kontrolgebyrer kan dække både direkte kontrolarbejde og indirekte omkostninger, når de er nødvendige for tilrettelæggelsen eller gennemførelsen af kontrollen og har en tilstrækkelig tilknytning til den kontrol, der udføres på slagterierne.
Derfor kan Fødevarestyrelsen lovligt gebyrfinansiere omkostninger til bl.a. Kødkontrolsekretariatet og centrale funktioner på styrelsens hovedkontor i Glostrup, i det omfang disse varetager opgaver, der indgår i det samlede system for offentlig kontrol og understøtter kontrollen på slagterierne.
Et særskilt spørgsmål vedrørte et overheadtillæg på 28,4 pct. af visse lønomkostninger på hovedkontoret. Landsretten fastslog, at sådanne indirekte omkostninger i princippet kan finansieres via kontrolgebyrer, når de er knyttet til tilrettelæggelsen af kontrollen, men at dokumentationen i den konkrete sag ikke var tilstrækkelig.
Den økonomiske betydning heraf er begrænset – og for det konkrete slagteri endnu mindre, idet virksomheden kun har betalt en meget lille forholdsmæssig andel.


