Partner Morten Kroon fylder 60 år og takker af

I vindueskarmen ved advokat og partner Morten Kroons skrivebord står et makabert, men også meget humoristisk værk af kunstneren Andreas Schulenburg. Og det er ikke tilfældigt, at kunsten har så prominent en plads på kontoret. For kunsten fylder i Mortens liv, både privat og professionelt.

I vindueskarmen ved advokat og partner Morten Kroons skrivebord står et makabert, men også meget humoristisk værk af kunstneren Andreas Schulenburg. Og det er ikke tilfældigt, at kunsten har så prominent en plads på kontoret. For kunsten fylder i Mortens liv, både privat og professionelt.

Poul Schmith/Kammeradvokaten siger farvel til en erfaren partner, når Morten Kroon takker af efter 28 år i firmaet den 1. oktober 2021. Det sker i anledning af hans 60-års fødselsdag den 27. september. Morten har i tre årtier kombineret forskellige hverv i kunstens verden med sin juridiske karriere hos Poul Schmith/Kammeradvokaten. En juridisk karriere, der startede med klassisk søret og gennem årene i høj grad har handlet om kontrakter og udbud. 

28 år i det samme firma giver rig mulighed for at reflektere, og Morten er ikke i tvivl om, hvad der står klarest for ham.

"Jeg kan med glæde se tilbage på et sammenhængende virke i – og med – firmaet. Vi er klienternes betroede rådgiver, det sker over tid, hvor man opbygger personlige relationer og et dybt kendskab til klienternes ønsker og behov. At jeg havnede her, er en af livets mange tilfældigheder. Firmaet har været med til at definere mit liv, og jeg har været meget heldig med gode klienter, spændende opgaver og gode dygtige kolleger. Jeg synes, det er lige så spændende nu, som da jeg startede i 1993, og det er en fornøjelse at gå på arbejde."

Da Morten startede hos Poul Schmith/Kammeradvokaten i april 1993, bestod firmaet af knap 90 medarbejdere, mens tallet i dag nærmer sig de 700, og ifølge ham var firmaet på det tidspunkt allerede et pænt stort advokatfirma efter danske forhold.

"Jeg kom lige fra verdens største advokatfirma Clifford Chance, i London, som dengang havde cirka 1000 advokater worldwide. Branchen og firmaerne har virkelig ændret sig meget siden dengang. Det har været en spændende rejse, hvor vi løbende har tilpasset firmaet til at være på forkant med klienternes behov."

Selvom firmaet er vokset i størrelse, er værdigrundlaget forblevet det samme.

"Kerneværdien i firmaet er uforandret – ordentlighed først og sidst, og de fremragende juridiske kundskaber er den bund, det hele hviler på."

Morten er oprindelig udlært i klassisk søret, men karrieren har budt på meget andet end det. Når han selv skal fremhæve nogle sager, der har gjort særligt indtryk, viser de spændvidden i hans virke og hans særlige evne til at gå i dialog og opbygge relationer, forstå det forretningsmæssige behov og derefter lægge og udføre den juridiske strategi, hvad enten den som i udbud har et offentligt element eller bedst håndteres i diskretion. Morten lægger også vægt på glæden ved samtidig at oplære og coache yngre medarbejdere til at udfolde deres potentiale

Listen over opgaver og retssager er lang og bredt favnende – i de sidste mange år med særlig fokus på Forsvaret. En af de netop afsluttede opgaver er forhandling for Forsvaret med ISS om at bringe en meget omstridt langvarig Facility Management kontrakt om alle Forsvarets Etablissementer til ophør før udløb, og hvor udfordringen særligt lå i krydsfeltet mellem det muliges kunst og kravet om, at resultatet er udbudsretligt, statsstøtteretligt og forvaltningsretligt lovligt. I en helt andet boldgade har Morten bistået Forsvaret med udvikling og forhandling af en helt ny skalerbar kontraktmodel for vedligeholdelse og reparation af helikoptermotorer, hvor den franske forsvarskoncern Safran har forpligtet sig til, at der altid er et antal driftsklare helikoptermotorer til rådighed, så forsvarets helikoptere kan holdes i drift. En model, der nu danner præcedens hos producent og klient for lignende aftaler.

Et af de projekter, som Morten desværre ikke når at være med til at afslutte, er et igangværende fællesnordisk udbud af design og levering af fælles kampuniformer. Det er det første store fællesnordiske forsvarsprojekt af sin art, og ud over projektets spændende juridiske udfordringer er Morten ked af at måtte slippe det nordiske samarbejde og de underliggende krav til både diplomati, strategi, samarbejde og forhandling.

Morten mener, at det er det rette tidspunkt at stoppe.

"Det er svært at slippe det, jeg føler for og er dybt engageret i, men samtidig en stor glæde og fornøjelse at kunne være dybt nede i sagerne sammen med gode kolleger og klienter indtil sidste dag. Derfor tror jeg heller ikke, at det gode tidspunkt at stoppe på findes. Det gælder derimod om at finde det bedste tidspunkt at eksekvere det på. For mit vedkommende har jeg valgt, at min kontrakt udløber, når jeg fylder 60 år, så jeg kan ryste posen og se frem til mange år med nye udfordringer og opgaver. Naturligvis er det svært at sige farvel til gode kolleger, klienter og samarbejdspartnere, men det er også en dejlig dag, da det er min fødselsdag."

Den store passion for kunst har firmaet haft glæde af i mange sammenhænge, senest med Morten som passioneret indkøber af kunst til firmaets nye domicil på Kalvebod Brygge i København.

I forhold til firmaets nye domicil har det været en særlig glæde at definere en kunstnerisk profil med unge danske kunstnere og lave et format til formidling af værkerne, som giver hver kunstner mulighed for at fortælle medarbejdere og gæster om værkerne i en kort video.

I et samfund, hvor pensionsalderen stiger, er 60 år ingen alder at stoppe karrieren, og fødselaren har da heller ingen planer om snarlig pension.

"Jeg vil arbejde og nyttiggøre mine juridiske kompetencer og erfaring inden for mine interesser og kompetencefelter. Der er dog ingen tvivl om, at jeg også vil bruge mere tid på samtidskunsten. Jeg har nogle juridiske færdigheder, som er sjove at kombinere med kunstens verden. Samtidskunsten er vanvittig spændende, og jeg er så heldig, at den også giver mig spændende opgaver. Jeg sidder i bestyrelsen for Museet for Samtidskunst, er bestyrelsesformand for Goldschmidts Kunstlegat, som bestiller og giver værker af danske kunstnere til domstolene, og jeg er næstformand i Ole Faarups Kunstfond, som bliver meget betydelig, når den for alvor påbegynder sit virke med det hovedformål at give danske museer mulighed for at erhverve værker af unge kunstnere under 40 år. Alt det glæder jeg mig også til at arbejde videre med."

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREVE

Mere end 20.000 personer abonnerer på vores nyhedsbreve og modtager løbende vores juridiske nyheder og publikationer. Nyhedsbrevene giver også et overblik over vores kurser, webinarer og netværksmøder, og fra tid til anden indeholder de information om særlige arrangementer inden for de områder, du interesserer dig for. Vi ser frem til at dele vores viden om juridiske emner med dig.