Producentbetaling for nettilslutning af VE-anlæg indføres fra 2023

Bliv opdateret på, hvad elproducenter skal betale for nettilslutning af produktionsanlæg til det kollektive elforsyningsnet fra den 1. januar 2023 baseret på nye metodebeskrivelser fra Energinet og Green Power Denmark.

Bliv opdateret på, hvad elproducenter skal betale for nettilslutning af produktionsanlæg til det kollektive elforsyningsnet fra den 1. januar 2023 baseret på nye metodebeskrivelser fra Energinet og Green Power Denmark.

Ny producentbetaling fra 2023

Elproducenter, som føder energi ind på det kollektive elforsyningsnet, skal fra den 1. januar 2023 betale et nyt standardtilslutningsbidrag samt en ny løbende indfødningstarif ved nettilslutning af VE-anlæg.

Indførelsen af producentbetaling skyldes afskaffelsen af PSO-systemet og udligningsordningen, som indtil nu har dækket omkostningerne forbundet med elproducenters nettilslutning af VE-anlæg til det kollektive elforsyningsnet.

I forlængelse heraf har Green Power Denmark anmeldt metode for producentbetaling til eldistributionsnettet, og Energinet har anmeldt metode for producentbetaling til Energinets netrelaterede omkostninger, som Forsyningstilsynet hhv. har taget til efterretning og godkendt, herunder med efterfølgende justeringer.

Begge metoder bygger på en geografisk differentiering og opdeling af hhv. produktions- og forbrugsområder (zoner), der har betydning for fastsættelsen af niveauet for producentbetalingen.

Flere af netselskaberne har på nuværende tidspunkt anmeldt, at de anvender Green Power Denmarks metode med få ændringer, herunder med egne værdier for standardkomponentsomkostninger og kabellængder.

Forsyningstilsynet lægger i hhv. tilkendegivelserne og godkendelsen til grund, at metodebeskrivelserne skal gælde senest til udgangen af 2026 for Green Power Denmarks vedkommende og til 2027 for Energinets vedkommende.

Se uddybende om de forskellige metoder og deres elementer nedenfor.

Green Power Denmarks model for producentbetaling

Geografisk differentieret standardtilslutningsbidrag

Standardtilslutningsbidraget er en engangsbetaling, som fastsættes på baggrund af indfødningsomfanget (dvs. antal MegaVoltAmpere (MVA), der kan fødes ind i nettet til enhver tid). Formålet er, at betalingen skal afspejle det, som et produktionsanlæg af en given størrelse forårsager af omkostninger til tilslutning, herunder forstærkning og udbygning af det kollektive net.

Bidragsniveauet fastsættes på baggrund af en kundekategori og produktionsanlæggets placering i fastlagte geozoner.

Vejledningen oplister syv kundekategorier opdelt efter tilslutningspunkt samt tre geozoner (rød/gul/grøn) opdelt efter den tilgængelige netkapacitet i området. I rød zone forudsætter vejledningen, at netselskabet skal bygge yderligere kapacitet i nettet svarende til 95 pct. af producentens indfødningsomfang. I gul og grøn zone er det hhv. 50 pct. og 10 pct., der forudsættes.

Der vil ikke blive opkrævet tilslutningsbetaling for produktionsanlæg på 50 kW eller mindre, hvis kunden er egenproducent (elforbrugere, der producerer elektricitet for helt eller delvis at dække eget energiforbrug). I nogle tilfælde vil betalingen blive nedreguleret for små produktionsanlæg og egenproducenter. 

Indfødningstariffer

Indfødningstarifferne udgør en løbende betaling (pr. indfødt kWh) for de omkostninger, der er forbundet med nettab, drift og vedligeholdelse. 

I modsætning til standardtilslutningsbidragene differentieres der ikke geografisk inden for netområderne. Rationalet herfor er, at nettabs- og driftsomkostninger afhænger af det specifikke netområde, herunder som følge af forskellig fysik-, omkostningsforhold mv.

Energinets model for producentbetaling

Stationstilslutningsbidrag

Formålet med stationstilslutningsbidraget er, at det skal afspejle de gennemsnitlige omkostninger ved tilslutning af nye produktionsanlæg.

Beregningen vil blive foretaget på baggrund af årligt fastlagte planlægningspriser for alle større komponenter i forbindelse med tilslutningen, eksempelvis transformere, kabler mv., for forskellige spændingsniveauer. Planlægningspriserne er fastsat på baggrund af prisoplysninger fra rammeaftaler og erfaringstal.

Der vil ikke blive opkrævet stationsbidrag for produktionsanlæg, der tilsluttes på distributionsniveau (DSO-nettet). Derimod skal disse betale et transformerbidrag, der skal dække den andel af transformerkapaciteten, som der er behov for på grund af produktionsanlægget, så der bidrages til omkostningerne ved at transformere mellem transmissions- og distributionssystemet. Der vil kun blive opkrævet et sådan bidrag for de stationer, der ligger i en rød geozone. Energinet anvender her Green Power Denmarks geozoner.

Standardtilslutningsbidrag

Tilslutningsbidraget udgør betaling (pr. MW) til dækning af omkostningerne til investeringer i det nære net. Dette har til formål at sikre, at producenten for nye produktionsanlæg betaler en rimelig og omkostningsægte andel af den nødvendige netudbygning.

Bidraget fastsættes på baggrund af det aftalte indfødningsomfang (målt i MV), den geografiske komponent i området (målt i værdier mellem 0-100 pct.) og de enhedsomkostninger, der er forbundet med det nære bagvedliggende net i området – beregnet på baggrund af en standardafstand.

Den geografiske komponent afhænger af, hvorvidt området er et produktionsoverskudsområde eller forbrugerdomineret. Dog gælder der en bagatelgrænse for elselskaberne (produktionsanlæg tilsluttet i DSO-nettet) på 50 kW.

Indfødningstarif

Indfødningsstarifferne udgør en løbende betaling for de omkostninger, der er forbundet med det bagvedliggende net.

Fastlæggelsen af niveauet vil ligesom ved tilslutningsbidraget bygge på en geografisk differentiering og tage højde for, om de forskellige områder er produktionsoverskudsområder eller forbrugerdomineret.

Rationalet bag den geografiske differentiering er, at transportopgaven er mere omkostningsfuld i produktionsoverskudsområder end forbrugerdominerede områder. 

Metoderne vil genbesøges over tid

Indførelsen af producentbetaling er en væsentlig ændring af betalingsforholdene for elproducenter i Danmark, som medfører øgede udgifter for elproducenterne.

Desuden vil metoderne skulle genbesøges over tid for at sikre, at de reelt afspejler de faktiske forhold mv. Det følger derfor både af Forsyningstilsynets tilkendegivelser og godkendelse samt de respektive anmeldte metoder, at der er en række forhold, der skal genbesøges over tid, hvorfor metoderne er tidsbegrænset til at gælde til hhv. udgangen af 2026 for Green Power Denmarks og udgangen af 2027 for Energinets.

I Green Power Denmarks metodebeskrivelse er bl.a. følgende forhold angivet som forhold, der skal genbesøges:

  • Bagatelgrænsen (cut-off grænsen) for opkrævning af tilslutningsbetaling for produktionsanlæg på 50 kW
  • Kriterierne for den geografiske zoneinddeling mv.
  • Muligheden for et mere dynamisk zonekoncept, hvor zonerne opdateres løbende med, at der indgås nye nettilslutningsaftaler i områderne, som påvirker områdets karakter

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREVE

Mere end 20.000 personer abonnerer på vores nyhedsbreve og modtager løbende vores juridiske nyheder og publikationer. Nyhedsbrevene giver også et overblik over vores kurser, webinarer og netværksmøder, og fra tid til anden indeholder de information om særlige arrangementer inden for de områder, du interesserer dig for. Vi ser frem til at dele vores viden om juridiske emner med dig.