Kort om forskelsbehandlingsloven
Sagerne var indbragt for Ligebehandlingsnævnet med påstand om overtrædelse af forskelsbehandlingsloven.
Det følger af forskelsbehandlingsloven, at en arbejdsgiver hverken direkte eller indirekte må forskelsbehandle lønmodtagere på grund af religion eller tro ved afskedigelse eller med hensyn til arbejdsvilkår.
Beskyttelsen mod forskelsbehandling på grund af religion forudsætter, at der efter en konkret vurdering er en tilstrækkelig nær og direkte sammenhæng mellem en persons handling eller praksis og den pågældendes religion. Det kan eksempelvis være, når en person bærer symboler på religion som for eksempel et islamisk hovedtørklæde eller det kristne kors. Dette gælder, uanset om der er tale om en religiøs fortolkning, som alene praktiseres af et mindretal inden for den pågældende trosretning.
Der foreligger indirekte forskelsbehandling på grund af religion, når en bestemmelse, et kriterium eller en praksis, der tilsyneladende er neutral, vil stille personer af en bestemt religion eller tro ringere end andre personer, medmindre den pågældende bestemmelse, betingelse eller praksis er objektivt begrundet i et sagligt formål, og midlerne til at opfylde det er hensigtsmæssige og nødvendige, jf. forskelsbehandlingslovens § 1, stk. 3.
Sagernes tema og faktiske omstændigheder i hovedtræk
Sagerne drejede sig om, hvorvidt det var i strid med forskelsbehandlingslovens beskyttelse mod indirekte forskelsbehandling på grund af religion eller tro, at en skole stillede krav om, at lærerstuderende i praktik skulle give hånd til alle personer uanset deres køn.
To kvindelige muslimske lærerstuderende ønskede af religiøse årsager ikke at give hånd til en mandlig praktikvejleder til et velkomstmøde på den skole, hvor de havde fået tildelt en praktikplads. De hilste i stedet ved at placere deres højre hånd på venstre bryst og bøje hovedet.
Som følge af at de ikke ville give hånd, blev de indkaldt til et møde på skolen. Det var kun den ene af de to kvindelige lærerstuderende, som deltog i mødet. Under sagen var der uenighed om, hvad der blev sagt på mødet, herunder uenighed om, hvem de kvindelige lærerstuderende nægtede at have fysisk kontakt med. Skolen henviste til, at mødet handlede om kommunens og skolens værdier, ligesom de henviste til en neutralitetspolitik. Det blev imidlertid under sagen lagt til grund, at skolen til mødet reelt stillede som krav, at det var en betingelse for at fortsætte praktikforløbet, at de kvindelige lærerstuderende gav hånd til alle personer uanset deres køn. Da de to kvindelige lærerstuderende ikke ville dette, ophørte deres praktikforløb med øjeblikkelig virkning.