GENERELT OM VOLDGIFTSKLAUSULER
I Danmark er udgangspunktet, at civile tvister indbringes for de almindelige domstole, der virker efter retsplejelovens regler. Hertil kommer, at der inden for det ansættelsesretlige område også findes fagretlige afgørelsesorganer, herunder Arbejdsretten, Tjenestemandsretten og faglig voldgift. Der er dog langt hen ad vejen mulighed for at indgå en såkaldt voldgiftsklausul, som medfører, at en sag skal behandles af en voldgiftsret i stedet for de civile domstole. En voldgiftsret er en privat domstol, der nedsættes på begæring af en af sagens parter. Voldgift, der finder sted i Danmark, er i udgangspunktet reguleret af voldgiftsloven.
En voldgiftsklausul er således udtryk for et fravalg af de almindelige domstole. Voldgiftsbehandling forudsætter i modsætning til domstolsbehandling, at parterne er enige om at lade en tvist afgøre ved voldgift. Er der indgået en gyldig voldgiftsaftale, skal domstolene som udgangspunkt efter påstand afvise retssagen, jf. voldgiftslovens § 8. Det er imidlertid ikke alle tvister, som kan afgøres ved voldgift. Kun tvister, der opfylder kravet om arbitrabilitet efter voldgiftslovens § 6, kan afgøres ved voldgift.
RETSREGLER TIL HINDER FOR VOLDGIFTSKLAUSULER
Voldgiftslovens § 6 fastslår, at tvister i retsforhold, som parterne har fri rådighed over, kan afgøres ved voldgift, medmindre andet er bestemt. Det afgørende er, om der er tale om en dispositiv tvist, som efter sin art kan afgøres ved voldgift. Det bærende hensyn bag indskrænkningen er, at tvister, som er særligt væsentlige for samfundet, for tredjemand eller for parterne, bør afgøres af de almindelige domstole under alle gældende retssikkerhedsgarantier efter retsplejelovens regler. Domstolene kan derfor også altid tage stilling til, om en tvist efter voldgiftsloven § 6 er egnet til voldgiftsbehandling.
Det kan være særskilt bestemt, at dispositive tvister af en bestemt type ikke kan undergives voldgift. Eksempelvis fastslår voldgiftslovens § 7, stk. 2, at en voldgiftsaftale, der er indgået, før tvisten opstod, ikke er bindende for forbrugeren i sager om forbrugeraftaler.
Hensynene bag begrænsningen af brugen af voldgiftsklausuler i forbrugeraftaler gælder i et vist omfang tilsvarende for ansættelsesforhold, særligt hvor der er tale om sædvanlige lønmodtagere. Der er dog ingen regler, som generelt hindrer indgåelse af voldgiftsklausuler i ansættelsesforhold. Tvister i ansættelsesforhold kan derfor som udgangspunkt godt afgøres ved voldgift. Der gælder dog en række undtagelser til dette udgangspunkt.
Det kunne overvejes, om voldgiftsklausuler skal tilsidesættes, hvor en tvist vedrører præceptiv lovgivning, eftersom voldgiftslovens § 6 opstiller krav om, at alene tvister, som parterne har ”fri rådighed” over, kan afgøres ved voldgift. Ifølge forarbejderne til voldgiftsloven har det dog ikke været hensigten at udelukke voldgiftsbehandling af tvister, der angår præceptive regler.
Bestemmelsen i aftalelovens § 36 kan tillige medføre, at en voldgiftsklausul skal tilsidesættes, hvis en af parternes retsstilling bliver åbenbart forringet ved voldgiftsbehandling. Ved bedømmelsen efter aftalelovens § 36 er styrkeforholdet mellem parterne væsentligt. Voldgiftsklausuler i forhold til direktører og ledende medarbejdere vil som udgangspunkt ikke blive tilsidesat. For andre medarbejdere må der foretages en vurdering af, om voldgiftsklausulen har et sagligt grundlag. Hvor der er tale om betroede medarbejdere, kan voldgift have saglige grunde, f.eks. i relation til tvister om forretningshemmeligheder samt kunde- og konkurrenceklausuler. Ved vurderingen af, om en voldgiftsklausul skal tilsidesættes som urimelig efter aftalelovens § 36 kan det vægtes, om lønmodtageren opfylder de økonomiske betingelser for fri proces, men ikke kan opnå fri proces, fordi sagen skal afgøres ved voldgift. Der findes ikke principielle afgørelser, som belyser, hvordan domstolene bedømmer en sådan situation, men det er nærliggende at antage, at sådanne overvejelser vil indgå som et vigtigt moment.