Retssagsførelse i praksis
København
Bliv klædt på fra A-Z til at føre og arbejde administrativt med retssager. Du vil på uddannelsen få en praktisk, relevant indføring i retssagsbehandling ved domstolene, og du bliver undervist af engagerede og erfarne procedører med møderet for enten landsret eller Højesteret. Uddannelsen er målrettet ansatte i kommuner, regioner, styrelser og myndigheder, som arbejder eller skal arbejde med retssager. Kurset er derfor både relevant for rettergangsfuldmægtige, og medarbejdere som arbejder med administrative afgørelser.
Bliv klædt på fra A-Z til at føre og arbejde administrativt med retssager. Du vil på uddannelsen få en praktisk, relevant indføring i retssagsbehandling ved domstolene, og du bliver undervist af engagerede og erfarne procedører med møderet for enten landsret eller Højesteret. Uddannelsen er målrettet ansatte i kommuner, regioner, styrelser og myndigheder, som arbejder eller skal arbejde med retssager. Kurset er derfor både relevant for rettergangsfuldmægtige, og medarbejdere som arbejder med administrative afgørelser.
Om uddannelsen
Formålet med uddannelsen er at give en praktisk, relevant indføring i retssagsbehandling ved domstolene med hovedvægt på:
- forberedelsen af retssagen, herunder formulering af påstande, det gode processkrift, processuelle udfordringer og tips og tricks ved udarbejdelse af ekstrakt om materialesamling
- hovedforhandlingen, herunder "Emma Gad i retten", den gode procedure, afhøringsteknikker og håndtering af nye oplysninger og anbringender under hovedforhandlingen
- håndtering af tilkendegivelser, dom, anke- og kæremål.
Efter uddannelsen vil du gå hjem med et kendskab til praktisk retssagsførelse, være klædt på til at forberede og føre retssager samt til at identificere problemstillinger, der kræver særlig opmærksomhed.
Uddannelsens opbygning
Uddannelsen forløber over tre dage og består af i alt 22 lektioner. Modulerne afvikles med fysisk deltagelse på følgende dage:
- Dag 1: kl. 09.00-16.00
- Retssagens forberedelse - Dag 2: kl. 09.00-16.00
- Hovedforhandlingen - Dag 3: kl. 09.00-16.00
- Processuelle spørgsmål, dom, anke og kære
Du vil blive undervist i hold af op til 25 personer. Uddannelsen bliver afviklet i en kombination af casebaserede gruppeopgaver og undervisning med inddragelse af anonymiserede eksempler fra konkrete sager.
Underviserne er partnere og advokater med en meget betydelig proces- og undervisningserfaring.
Indhold på de enkelte moduler
MODUL 1 - RETSSAGENS FORBEREDELSE
- Modtagelse af stævninger og procestilvarslinger, hvad skal du gøre og hvordan?
- Udarbejdelse af stævninger, rammen og strategien som sagsøger.
- Udarbejdelser af svarskrift, sagsøgtes strategi for processen, tilskæring af sagen.
- Formulering af anerkendelsespåstande og fuldbyrdelsespåstande, hvordan sikrer du, at påstanden både er egnet til at indgå i en domskonklusion, og at du samtidigt opnår, hvad du ønsker.
- Udarbejdelse af senere processkrifter.
- Principperne for en god sagsfremstilling.
- Udarbejdelsen af en hensigtsmæssig skriftlig argumentation.
- Intro til Retssagsportalen, herunder kære og håndtering af kæremål i forhold til minretssag.dk, anke og håndtering af ankesager, herunder i forhold til minretssag.dk.
MODUL 2 - HOVEDFORHANDLINGEN
- Udarbejdelse af det gode påstandsdokument, herunder inddragelse af konsekvenserne af sagsforberedelsen i praksis.
- Udarbejdelsen af ekstrakt eller bilagssamling, praktisk indføring i, hvordan man tilskærer og indstreger, så sagen er et hensigtsmæssigt og relevant værktøj for hovedforhandlingens gennemførelse og sagens afgørelse.
- Udarbejdelse af materialesamlingen, hvad tager du med, hvordan vægter du det, og hvordan indstreger du i den.
- Hvordan forbereder og gennemfører du den gode (skygge-) forelæggelse. Kronologiske og tematiske forelæggelser i praksis og hybrider.
- Udarbejdelse af støttebilag, hvornår og hvordan.
- Spørgetemaer, afhøringer og kontraafhøringer af vidner og skønsmænd, afhøringsteknikker.
- Kontakt til og indkaldelse af vidner inden hovedforhandlingen.
- Indføring i reglerne om vidnefritagelse.
- Særligt om vidneførelse af embedsmænd, hvad kan og bør de indkaldes til at afgive forklaring om, og hvornår bør du protestere.
- Udarbejdelse og gennemførelsen af den gode procedure, formålet med proceduren og hvordan den bliver overbevisende og relevant.
- Håndtering af processuelle spørgsmål, der opstår under hovedforhandlingen.
- Håndtering af nova.
- Håndtering af tilkendelsegivelser.
MODUL 3 – PROCESSUELLE SPØRGSMÅL
- Værnetingsreglerne i praksis.
- Forberedende retsmøde (telefonisk), indholdet og beslutningerne, hvordan forbereder du dig, og hvad skal du kunne beslutte under mødet.
- Udeblivelsesvirkninger og konsekvenser samt reglerne om genoptagelse og oprejsning.
- Præklusionsreglerne i praksis.
- Formulering af opfordringer og udmøntning af konsekvensen af opfordringer.
- Den særlige rolle som offentlig retssagsbehandler, de forvaltningsretlige regler og princippers indvirkning på din sagsførelse.
- Kumulationsreglerne i praksis, objektiv og subjektiv kumulation.
- Reglerne om intervention, biintervention og adcitation i praksis.
- Småsagsprocessen i praksis, hvad betyder den for dig som procesfuldmægtig, og hvornår er det hensigtsmæssig at få sagen ud af småsagsprocessen.
- Håndtering af selvmødere.
- Hvornår kræver kære og anke. procesbevillingsnævnets tilladelse, hvornår og hvordan ansøger du, hvornår og hvordan skal du svare på modpartens anmodninger.
- Håndtering af sagsomkostninger.
Testimonials fra tidligere deltagere
"Underviserne var dygtige til at formulere sig og gøre det faglige indhold forståeligt og relevant"
"Super engagerede oplægsholdere, der var gode til at tilpasse undervisningen til de forskellige deltageres udgangspunkter og behov. Tak for en god og lærerig dag."
"Det har været et særdeles godt og lærerigt forløb. Underviserne er åbenlyst meget fagligt stærke, men lige så vigtigt er de dygtige til at formidle deres viden. Jeg er rigtig glad for at jeg har været med."
"Meget erfarne og engagerede undervisere. Glæder mig virkelig meget til næste modul."
"Jeg føler mig ganske enkelt beriget og i stand til at gå i gang med opgaven."
"Super relevant indhold. Kom hjem med rigtig mange ideer til de næste processkrifter."
"Virkelig godt og udbytterigt kursus."
"Alle oplægsholdere var gode og motiverede for undervisningen. Alle var gode til at involvere kursisterne."
Hvem kan deltage i Retssagsførelse i praksis?
Uddannelsen er målrettet ansatte i kommuner, regioner, styrelser og myndigheder, som arbejder eller skal arbejde med retssager. Den er i høj grad også nyttig for de administrative medarbejdere, der skal forberede sagerne til en eventuelt retssag og for de sagsbehandlere, der skal forberede sagerne til nævnsbehandling eller lignende.
Praktisk information
Uddannelsen afholdes fysisk hos Poul Schmith/Kammeradvokaten i København. Der vil være fuld forplejning alle dage, og materialet vil blive fremsendt forud for den pågældende undervisningsdag.
Deltagerpris
Det koster 18.500 kr. ekskl. moms at deltage pr. person.
Hvis der tilmeldes mere end 2 personer fra den samme virksomhed, opnår man 15 % i rabat på det samlede antal tilmeldinger.
Antal kursuslektioner
Retssagsførelse i praksis består af i alt 22 kursuslektioner. Ved uddannelsens afslutning vil du modtage et kursusbevis.
Mød vores undervisere
Aleksander Lind
Partner, Advokat (H)
Inge Houe
Partner, Advokat (H)
Paw Fruerlund
Partner, Advokat (H)
Josefine Farver
Advokat (L), Senior Manager