Hvorfor er funktionærstatus afgørende?
I Danmark er der ikke en generel lov om medarbejderes retsstilling. I stedet er dette reguleret i henholdsvis individuelle aftaler, kollektive overenskomster og en række speciallove, der regulerer særlige dele af medarbejderes retsstilling.
Selvom medarbejdere f.eks. er beskyttet mod usaglige afskedigelser i strid med ligebehandlingsprincippet i forskelsbehandlingsloven og ligebehandlingsloven, findes der ikke nogen generel beskyttelse mod usaglige afskedigelser i dansk ret. Dog indeholder langt størstedelen af de kollektive overenskomster et forbud mod usaglig afskedigelse.
Funktionærloven indeholder imidlertid en række generelle rettigheder for de medarbejdere, der er omfattet af loven, herunder i relation til usaglig afskedigelse. Det er således afgørende at vide, om en medarbejder har funktionærstatus og derfor er omfattet af loven. Det gælder særligt, hvis ansættelsesforholdet ikke er dækket af en kollektiv overenskomst.
Hertil kommer, at funktionærloven er beskyttelsespræceptiv og derfor ikke kan fraviges til ugunst for medarbejderen.
Hvilke rettigheder indeholder funktionærloven?
Funktionærloven indeholder vigtige bestemmelser, som beskytter funktionæren.
Det gælder f.eks. i forhold til:
- længden af både arbejdsgiverens og medarbejderens opsigelsesvarsel
- beskyttelse mod usaglig opsigelse
- ret til fuld løn under sygdom
- ret til halv løn under dele af fraværet på grund af graviditet eller barsel
- ret til forholdsmæssig bonus ved fratræden i løbet af et bonusår.
Funktionærlovens § 2 indeholder regler for, hvad henholdsvis funktionærens og arbejdsgiverens opsigelsesvarsel er. Funktionæren har således altid 1 måneds opsigelsesvarsel til udgangen af en måned. Arbejdsgivers opsigelsesvarsel er derimod mellem 1-6 måneders varsel afhængigt af funktionærens anciennitet. Det kan aftales, at funktionærens varsel forlænges, men dette kræver, at arbejdsgivers opsigelsesvarsel forlænges tilsvarende.
Endvidere følger det af funktionærlovens § 2 b, at en funktionær er beskyttet mod usaglig opsigelse efter et års ansættelse.
Derudover har en funktionær ret til f.eks. fuld løn under sygdom, ligesom en funktionær har ret til halv løn under fravær på grund af graviditet og barsel fra 4 uger før forventet fødsel til 14 uger efter fødslen.
Endelig følger det også af funktionærlovens § 17 a, at en funktionær er berettiget til at modtage en forholdsmæssig andel af den bonus, som funktionæren ellers ville have fået udbetalt, hvis vedkommende havde været ansat på det tidspunkt, hvor bonussen i øvrigt ville være blevet udbetalt. Der er således tale om en beskyttelse mod bortfald af de såkaldte fastholdelsesbonusser, idet en funktionær som udgangspunkt vil være berettiget til at modtage en forholdsmæssig andel uanset en aftalt betingelse om, at bonussen alene udbetales, f.eks. hvis funktionæren er der i et bestemt antal år.