Indgået aftale om fastholdelsesbonus
Sagen vedrørte tre medarbejdere, der havde været ansat i en større virksomhed, der gik konkurs mellem jul og nytår i 2018. Inden konkursen var der indgået en særskilt aftale om fastholdelsesbonus på op til 3 måneders løn, betinget af at medarbejderne forblev i deres stillinger indtil udgangen af januar 2019. Ifølge den særskilte aftale skulle der ikke beregnes pension eller feriepenge af fastholdelsesbonusserne.
I januar 2019 indtrådte konkursboet i medarbejdernes ansættelsesforhold. Det skete i henhold til konkurslovens § 63. Kort tid efter opsagde konkursboet de tre medarbejderes ansættelseskontrakter med en måneds varsel, dog således at opsigelsesvarslet udløb efter januar 2019, hvor bonussen skulle komme til udbetaling.
Kurator oplyste under sagen, at de ikke havde haft kendskab til de særskilte fastholdelsesbonusaftaler på det tidspunkt, hvor konkursboet indtrådte i ansættelsesforholdene.
Medarbejderne gjorde under sagen gældende, at deres krav på fastholdelsesbonus skulle anerkendes som et massekrav i konkursboet, eftersom konkursboet var indtrådt i deres ansættelsesforhold, jf. konkurslovens § 93.
Dette ville betyde, at medarbejdernes krav på fastholdelsesbonus skulle betales forud for anden gæld.
Konkursboet gjorde derimod gældende, at boet ikke kunne anses for at være indtrådt i de indgåede aftaler om fastholdelsesbonus, og hvis boet var indtrådt, så var fastholdelsesbonusserne ikke omfattet af begrebet vederlag i konkurslovens dagældende § 56, stk. 2.
Sagen omhandlede således umiddelbart konkurslovens § 56, hvori der er fastlagt retsvirkningerne af, at et konkursbo indtræder i aftaler. I den dagældende § 56, stk. 2, fremgår, at hvis et konkursbo indtræder i en løbende ydelse, vil krav på medkontrahents vederlag for tiden efter konkursbehandlings indledning indtil eventuel opsigelse udgøre et massekrav efter § 93.
Sø- og Handelsretten og Østre Landsret
Konkursboet blev frifundet i både Sø- og Handelsretten og Østre Landsret, som begge fandt, at aftalerne om fastholdelsesbonusser ikke udgjorde vederlag, som var omfattet af § 56, stk. 2.
Sø- og Handelsretten henviste bl.a. til, at fastholdelsesbonusser ikke anses for at være omfattet af lønprivilegiet i konkurslovens § 95, stk. 1, nr. 1, da de ikke reelt relaterer sig til opsigelse af arbejdsforholdet, jf. Østre Landsrets dom af 15. februar 2011 (sag B-1379-10). Sø- og Handelsretten fandt ikke grundlag for at anlægge en anden fortolkning i forhold til begrebet ”vederlag” i § 56, stk. 2.
Østre Landsret fandt, at konkursboet var indtrådt i ansættelsesaftalerne i deres helhed, herunder i bonusaftalerne.
Østre Landsret fandt imidlertid ikke, at fastholdelsesbonusserne udgjorde vederlag for en løbende arbejdsydelse omfattet af § 56, stk. 2, da bonusserne alene var en præmiering af medarbejderne for at forblive i deres respektive stillinger. Østre Landsret henviste i den forbindelse til, at aftalerne ikke indeholdt andre krav til de ansatte, end at de skulle udføre deres arbejdspligter loyalt og konstruktivt med sædvanlig tilstedeværelse som hidtil, og at bonusserne var i tillæg til deres almindelige aftalte betalinger og fordele.