Sagen kort
Sagen angik, om Udenrigsministeriet var forpligtet til at tilbyde bistand til at evakuere et barn, der er dansk statsborger fra Roj-lejren i det nordøstlige Syrien, sammen med barnets mor.
I 2014 var kvinden udrejst fra Storbritannien til Syrien, hvor hun tilsluttede sig Islamisk Stat, og fødte barnet, som var appellant under sagen for Højesteret.
Politiets Efterretningstjeneste (PET) havde vurderet, at kvinden i Syrien havde bidraget med at opretholde og konsolidere Islamisk Stats position i området. PET havde desuden oplyst, at hun formentlig havde opnået våbentræning under opholdet i Syrien. Bl.a. på denne baggrund fratog Udlændinge- og Integrationsministeriet i 2020 kvinden hendes danske statsborgerskab. Afgørelsen om fratagelsen af kvindens statsborgerskab er indbragt for domstolene i en anden verserende retssag.
I maj 2021 meddelte Udenrigsministeriet barnets og morens advokat, at regeringen havde besluttet at tilbyde at evakuere de danske børn fra lejrene i det nordøstlige Syrien. Dette skete på baggrund af afrapporteringen fra den tværministerielle Task Force Evakuering og PET’s sikkerhedsmæssige vurdering i forhold til en samlet håndtering af de tre kvinder med dansk statsborgerskab og deres børn i lejrene.
Tre andre mødre, som havde dansk statsborgerskab, blev herefter tilbudt evakuering sammen med deres børn. De øvrige børn, herunder appellanten under sagen for Højesteret, blev tilbudt evakuering uden deres mødre på betingelse af, at mødrene gav samtykke hertil.
Appellantens hovedsynspunkt for domstolene var, at Udenrigsministeriet var forpligtet til at yde bistand til en samlet evakuering af ham og hans mor i medfør af artikel 3, stk. 2, i tillægsprotokol nr. 4 til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention (EMRK), hvorefter ingen kan nægtes indrejse i den stat, hvori man er statsborger.
Et centralt tema under retssagen var, om bestemmelsen indebar en sådan evakueringsforpligtelse ifølge Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols (EMD) dom af 14. september 2022 i sag 24384/19 og 44234/20, H.F. m.fl. mod Frankrig. EMD’s dom angik Frankrigs håndtering af franske statsborgere, der var udrejst til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat.