Sagens tema
Ved faglig voldgiftskendelse af 9. marts 2022 (FV2021-714) skulle en opmand tage stilling til, om det var berettiget, at en tillidsrepræsentant var blevet tildelt en advarsel begrundet i netop tillidsrepræsentantens adfærd.
Faktum
Sagen angik, om tildeling af en advarsel til en tillidsrepræsentant for systematisk at have modarbejdet ledelsen og ikke have respekteret den almindelige ledelsesret var berettiget.
Der var tale om en afdeling, som gennem årene havde haft skiftende ledelse. Derfor havde den øverste ledelse sat alle sejl ind for at hyre en anerkendt og kvalificeret leder til afdelingen, hvilket var lykkedes. Afdelingen bestod udelukkende af akademisk personale. Samarbejdet i afdelingen fungerede dog ikke, og efter et år med den nye leder, hvor der blandt andet havde været en ekstern konsulent tilkoblet, var ledelsen imidlertid nødt til at give tillidsrepræsentanten en skriftlig advarsel.
Advarslen var begrundet i, at tillidsrepræsentanten ifølge arbejdsgiveren:
- aktivt havde brugt afdelingens AC-klub til at skabe fronter mellem ledelse og medarbejdere
- ved flere møder åbent havde givet udtryk for, at ledelsen ødelagde samarbejdet og arbejdsglæden hos medarbejderne og han havde været uvillig til at drøfte, hvordan faglige og samarbejdsrelaterede udfordringer kunne løses
- havde skrevet til medarbejdere forud for medarbejdernes 1:1-samtaler med lederen og fortalt, hvordan de skulle agere til samtalerne
- aktivt havde modarbejdet implementeringen af væsentlige ledelsesbeslutninger mv.
Arbejdsgiveren præciserede i samme forbindelse, hvorledes arbejdsgiveren forventede, at tillidsrepræsentanten optrådte fremadrettet.
Tillidsrepræsentantens faglige organisation valgte imidlertid at indbringe berettigelsen af advarslen for en faglig voldgift, både for organisationsfjendtlig handling og misbrug af ledelsesretten. Organisationen påstod også, at advarslen led af en række forvaltningsretlige mangler.
Medarbejder- og Kompetencestyrelsen nedlagde påstand om afvisning, da styrelsen ikke mener, at advarsler til tillidsrepræsentanter kan prøves efter de bestemmelser i hovedaftalen, som organisationen havde valgt at gøre gældende. Dette principielle spørgsmål blev forligt inden, således at dette spørgsmål ikke er blevet prøvet og fortsat udestår.