Østre Landsret: Krav om håndtryk til alle uanset køn var berettiget

Østre Landsret har ved dom af 28. maj 2025 fastslået, at en skoles krav om, at to kvindelige muslimske lærerstuderende under et praktikforløb skulle give hånd til alle uanset køn, ikke var i strid med forskelsbehandlingslovens beskyttelse mod forskelsbehandling på grund af religion eller tro. Dommen blev afsagt med dissens.

Østre Landsret har ved dom af 28. maj 2025 fastslået, at en skoles krav om, at to kvindelige muslimske lærerstuderende under et praktikforløb skulle give hånd til alle uanset køn, ikke var i strid med forskelsbehandlingslovens beskyttelse mod forskelsbehandling på grund af religion eller tro. Dommen blev afsagt med dissens.

Forskelsbehandlingslovens beskyttelse af religionsfrihed

Ifølge forskelsbehandlingsloven må en arbejdsgiver ikke direkte eller indirekte forskelsbehandle medarbejdere på grund af religion eller tro – hverken ved opsigelse eller i forbindelse med arbejdsvilkår i øvrigt.

For at en handling kan anses som beskyttet under religionsfriheden, kræves en konkret vurdering af, om der er en tilstrækkelig tæt og direkte sammenhæng mellem en persons religiøse overbevisning og den pågældendes handling eller praksis. Det kan for eksempel være, når en person bærer religiøse symboler som et islamisk tørklæde eller et kristent kors – også selvom det drejer sig om en fortolkning, som kun et mindretal inden for den pågældende religion praktiserer. 

Indirekte forskelsbehandling opstår, når en tilsyneladende neutral bestemmelse eller praksis stiller personer af en bestemt religion dårligere end andre, medmindre den er objektivt begrundet i et sagligt formål, og de valgte midler er både hensigtsmæssige og nødvendige, jf. lovens § 1, stk. 3.

Sagerne: Afviste at give hånd til mandlig praktikvejleder

To kvindelige muslimske lærerstuderende deltog i foråret 2019 i et velkomstmøde på deres tildelte praktikskole, hvor de blev præsenteret for deres vejledere. Af religiøse årsager ønskede de ikke at give hånd til en mandlig praktikvejleder, men hilste i stedet ved at placere hånden på brystet og bøje hovedet.

Som følge heraf blev de indkaldt til et møde på skolen. Det var kun den ene af de to kvinder, som deltog i mødet, og der var under sagen uenighed om, hvad der blev sagt på mødet. 

Skolen henviste til, at mødet handlede om kommunens og skolens værdier, ligesom de henviste til en neutralitetspolitik. Det blev imidlertid under sagen lagt til grund, at skolen til mødet reelt stillede som krav, at det var en betingelse for at fortsætte praktikforløbet, at de kvindelige lærerstuderende gav hånd til alle personer, uanset køn. Da de to kvindelige lærerstuderende nægtede dette, ophørte deres praktikforløb med øjeblikkelig virkning.

Sagerne blev indbragt for Ligebehandlingsnævnet, der ved afgørelser af 15. december 2021 fandt, at skolen ved at kræve håndtryk af alle, uanset køn, havde udøvet indirekte forskelsbehandling mod de to kvindelige muslimske lærerstuderende på grund af religion og tro. De to kvindelige lærerstuderende fik som følge heraf tilkendt en godtgørelse fastsat til 25.000 kr. hver. Da skolen ikke ønskede at efterleve nævnets afgørelser, blev sagen indbragt for domstolene jf. ligebehandlingslovens § 12, stk. 2.

Sagerne var principielle og startede derfor i landsretten som første instans.

Dommen: Landsretten blåstemplede håndtrykskravet og frifandt kommunen

Landsrettens flertal vurderede, at de to kvindelige lærerstuderes afvisning af håndtryk er tæt knyttet til deres religiøse overbevisning og derfor er omfattet af forskelsbehandlingslovens beskyttelse.

Da der var enighed om sagligheden og hensigtsmæssigheden af kravet om at efterleve kommunens værdier om ligebehandling, neutralitet og professionalisme, herunder krav om håndtryk, hvis situationen krævede det, var spørgsmålet herefter, om kravet var nødvendigt. Flertallet lagde i den forbindelse til grund, at formålet med kravet var dels at sikre overholdelse af Albertslund Kommunes værdier om ligebehandling, neutralitet og professionalisme og dels at sikre overholdelse af folkeskolelovens § 1, stk. 3, hvorefter folkeskolen skal være præget af åndsfrihed, ligeværd og demokrati samt at sikre overholdelse af ligebehandlingslovens § 1 a om offentlige myndighedernes ansvar for at arbejde for ligestilling mellem kønnene. 

Flertallet lagde herefter til grund, at kommunen havde vurderet det som nødvendigt, at de to lærerstuderende skulle medvirke til at fremme kønslighed, herunder ved at kunne give hånd til alle personer uanset køn

På den baggrund udtalte flertallet, at kommunen havde godtgjort, at kravet var nødvendigt for at sikre ligebehandling af kønnene i medfør af forskelsbehandlingslovens § 1, stk. 3.

Flertallet frifandt således kommunen.

Landsrettens mindretal udtalte imidlertid indledningsvist, at sagerne ikke handlede om en helt generel vurdering af, hvorvidt ”borgerens ret til ikke at blive udsat for kønsdiskrimination af en offentlig myndighed skal vige for myndighedspersonens ret til aktivt at udøve sin religion i arbejdstiden”, og hvorvidt ”medarbejderes ret til ikke at blive udsat for kønsdiskrimination skal vige for en anden medarbejders ret til aktivt at udøve sin religion i arbejdstiden som embedsmand”, således som kommunen overordnet havde gjort gældende.

Mindretallet fandt derimod, at der var tale om en konkret stillingtagen til, hvorvidt kommunen under retssagen havde bevist, at det var nødvendigt, at de to lærerstuderende under et seks ugers praktikophold på en skole som led i deres uddannelse blev pålagt krav om, at de skulle give hånd til mænd, når det også måtte lægges til grund, at de lærerstuderende hilste på mænd på en anden og ligeså respektfuld måde, og at de pågældende ville have været villige til at hilse på både mænd og kvinder på denne måde, således at deres hilsemåde ville være den samme over for alle, såfremt skolen havde spurgt dem herom, hvilket skolen imidlertid ubestridt ikke gjorde.

Herefter fandt mindretallet samlet set, at kommunen ikke havde godtgjort, at kravet var nødvendigt, hvorfor mindretallet mente, at de to lærerstuderende havde krav på en godtgørelse efter forskelsbehandlingsloven. 

Der er endnu ikke taget stilling til, om dommen skal indbringes for Højesteret.

Hvad viser dommen?

Dommen viser, at arbejdsgivere bør være opmærksomme på, at der er tilfælde, hvor arbejdsgivers krav kolliderer med medarbejderens religiøse overbevisning. Dette gælder også, selv om arbejdsgivers krav har et legitimt formål.
Dog kan en nødvendighedsvurdering sagtens føre til, at et krav, der griber ind i en medarbejders religionsfrihed, fortsat er berettiget.

Sagerne for Østre Landsret blev ført af partner og advokat Jonas Blegvad Jensen på vegne af Ligebehandlingsnævnet med bistand fra advokat Mathilde Thykjær Poulsen.

Læs mere om vores rådgivning inden for Ansættelsesret og arbejdsret.

Hold dig opdateret: Få juridisk viden og indsigter fra vores eksperter direkte i din indbakke

Når du tilmelder dig vores nyhedsbreve, bliver du opdateret på seneste nyt fra de retsområder, som du ønsker at følge. Du får også adgang til kommende kurser, webinarer og arrangementer – alt sammen designet til at holde dig informeret og ajour. Uanset om du er på udkig efter rådgivning, viden eller netværksmuligheder, er vores nyhedsbreve din nøgle til det hele.