Højesterets begrundelse og resultat
Indledningsvis udtalte Højesteret, at det efter bevisførelsen blev lagt til grund, at den anvendte metode indebar, at det alene var mertransporttid til og fra arbejde, der var afgørende for vurderingen, og at flytningen skulle tåles, hvis mertransporttiden hver vej ikke oversteg 60 minutter for tjenestemænd og 45 minutter for overenskomstansatte.
Videre udtalte Højesteret, at transporttiden blev opgjort ved brug af Krak.dk baseret på transport i bil, hvis medarbejderen havde kørekort, og der var en bil i husstanden. Ellers blev mertransporttiden opgjort ved brug af rejseplanen.dk baseret på offentlig transport. Indsigelser fra medarbejdere om konkrete individuelle forhold kunne dog føre til, at den standardiserede metode blev fraveget.
Højesterets flertal (3 dommere) vurderede, at selve metoden, som Administrations- og Servicestyrelsen havde anvendt til fastlæggelse af tålegrænsen, ”klart” lå inden for rammerne af de principper, der i forbindelse med en generel administrativ reform gælder for tjenestemænd med en kommunal baggrund og overenskomstansatte. Hertil henviste Højesterets flertal til Højesterets dom af 23. november 2010 (U.2011.551/2H) og Højesterets dom af 29. april 2011 (U.2011.2104H).
På den baggrund fandt flertallet, at de tre medarbejdere – ligesom alle andre, der blev pålagt at flytte arbejdssted –måtte acceptere at blive bedømt efter den standardiserede metode, medmindre de konkrete indsigelser førte til, at den standardiserede metode skulle fraviges.
Tjenestemanden (B) havde gjort indsigelse mod, at opgørelsen af mertransporttiden ikke gav et retvisende billede af den reelle mertransporttid, når der blev taget hensyn til, at han skulle køre i myldretidstrafikken. B fremlagde i den forbindelse opgørelser af transporttiden på grundlag af Google Maps. Højesterets flertal mente ikke, at dette udgjorde sådanne særlige omstændigheder, som gav grundlag for at fravige den standardiserede metodes brug af Krak.dk, da dette er en sædvanlig og anerkendt måde at opgøre transporttid på.
B’s mertransporttid blev opgjort til 57 minutter ved brug af krak.dk og oversteg derfor ikke den standardiserede metode, hvorfor flertallet fastslog, at han var forpligtet til at tåle flytningen.
Tjenestemanden (A) gjorde indsigelse mod, at hendes mertransporttid blev opgjort med udgangspunkt i, at hun efter flytningen skulle køre i bil, da hun normalt cyklede på arbejde. Hun forklarede desuden, at hun ikke kunne lide at køre bil uden for sit nærområde, og at hendes ægtefælle skulle bruge husstandens bil til forskellige gøremål. Højesterets mente ikke, at dette var tilstrækkeligt til, at transporttiden skulle opgøres på grundlag af rejsetiden ved offentlig transport, da det blev lagt til grund, at A havde kørekort, og at der var en bil i husstanden, som kunne bruges. Eftersom mertransporttiden ved brug af Krak.dk udgjorde ca. 33 minutter, var hun ifølge flertallet forpligtet til at tåle flytningen.
C, der var overenskomstansat, gjorde tillige indsigelse mod, at hendes mertransporttid blev opgjort med udgangspunkt i kørsel i bil, da hun normalt anvendte offentlig transport, og at hendes ægtefælle skulle have adgang til deres bil, da de boede på landet. Højesterets flertal lagde vægt på, at hun havde kørekort, og at der var en bil i husstanden, som hun kunne bruge. Da mertransporttiden ifølge den standardiserede metode ikke oversteg 45 minutter hver vej, var hun forpligtet til at tåle flytningen.
Administrations- og Servicestyrelsen blev derfor frifundet.
Højesterets mindretal (2 dommere) tiltrådte, at styrelsen havde været berettiget til at tage udgangspunkt dels i transport i bil, dels i estimatet ifølge krak.dk, men at der alene var tale om et udgangspunkt, hvorfor individuelle forhold skulle indgå i vurderingen, herunder f.eks. hidtidigt kørselsmønster, adgang til bil og myldretrafik på strækningen. På baggrund af de konkrete indsigelser vurderede mindretallet, at flytningerne gik udover, hvad A, B og C måtte tåle.
Østre Landsret var ved dom af 12. juni 2024 nået frem til, at flytningen for B og C gik ud over, hvad de måtte tåle, mens flytningen for A fandtes at være inden for rammerne af, hvad hun skulle tåle.