Nyt lovforslag om teknisk vand åbner op for "grøn" vandforsyning – også i kommunalt regi

Et nyt lovforslag skal fremme anvendelsen af teknisk vand til industrielle formål som Power-to-X (PtX) og samtidig give kommunerne mulighed for at etablere teknisk vand-selskaber, der kan levere f.eks. renset spildevand til industrien. Initiativet kan blive et vigtigt bidrag til en grøn og bæredygtig omstilling, hvor PtX-industrien forventes at spille en central rolle.

Et nyt lovforslag skal fremme anvendelsen af teknisk vand til industrielle formål som Power-to-X (PtX) og samtidig give kommunerne mulighed for at etablere teknisk vand-selskaber, der kan levere f.eks. renset spildevand til industrien. Initiativet kan blive et vigtigt bidrag til en grøn og bæredygtig omstilling, hvor PtX-industrien forventes at spille en central rolle.

Baggrunden for lovforslaget

Baggrunden for lovforslaget er, at der i fremtiden forventes en markant stigende efterspørgsel på vand til industrielle formål, ikke mindst i forbindelse med udbredelsen af PtX-anlæg, som kræver store mængder af vand. Lovforslaget skal dermed beskytte fremtidens drikkevandsressourcer og fremme brugen af alternative vandkilder, som ikke kan bruges til drikkevand, dvs. renset spildevand, forurenet drikkevand og havvand (såkaldt teknisk vand).

Ny forsyningsart

Med lovforslaget bliver teknisk vand anerkendt som en ny selvstændig forsyningsart i vandreguleringen, som er adskilt fra drikke- og spildevandsforsyning. 

Ifølge lovforslaget vil forsyningsaktiviteter med teknisk vand, dvs. indvinding, behandling, transport og levering af vandet, skulle ske i tekniske vand-selskaber. Det betyder, at forsyningsaktiviteterne med teknisk vand skal holdes selskabs- og regnskabsmæssigt adskilt fra vand- og spildevandsselskaber. 

Dermed vil teknisk vand-selskaber heller ikke være omfattet af den økonomiske regulering i vandsektorloven om bl.a. hvile i sig selv-princippet, effektiviseringskrav, kommunal godkendelse af takster, leveringsbetingelser og forsyningspligt mv.

Lovforslagets krav om selskabsadskillelse skal sikre, at de nuværende vandforbrugere ikke kommer til at bære omkostninger ved projekter med teknisk vand.

Kommunernes rolle og muligheder for deltagelse i teknisk vand-selskaber

Lovforslaget giver kommuner mulighed for at etablere og deltage i teknisk vand-selskaber med henblik på at levere teknisk vand til aftagere inden for egne kommunegrænser. 

Under visse betingelser kan kommuner også samarbejde med nabokommuner eller andre aktører om at levere teknisk vand på tværs af kommunegrænser. De deltagende kommuner skal enten være geografisk tilstødende eller i fællesskab eje et vandselskab omfattet af vandsektorloven. 

Kommunerne kan alene udøve denne forsyningsaktivitet, hvis aktiviteten udøves på kommercielle vilkår og organiseres i et kapitalselskab, der alene beskæftiger sig med teknisk vand.  

Ifølge lovforslaget må kommunerne ikke yde tilskud eller stille garanti for lån til teknisk vand-selskaber. Kommunernes finansieringsmuligheder vil dermed være begrænset til alene at udgøre indskud i forbindelse med stiftelse af et teknisk vand-selskab. 

Lovforslaget indeholder desuden regler om, at kommunernes eventuelle udbytter eller provenu fra salg af ejerandele i teknisk vand-selskaber skal modregnes i bloktilskuddet, hvilket svarer til den regulering om modregning i bloktilskuddet, der kendes fra andre forsyningsområder.  

Når en kommune opretter et teknisk vand-selskab, skal kommunen give meddelelse til Vandsektortilsynet. Det er for at sikre, at tilsynet er orienteret om, hvilke kommuner der ejer tekniske vand-selskaber og dermed omfattet af modregningsreglerne. Vandsektortilsynet fører tilsyn med overholdelsen af modregningsreglerne.

Høringsfrist og ikrafttræden

Lovforslaget er i øjeblikket under 1. behandling i Folketinget, og 2. behandling indledes den 27. maj 2025. Lovforslaget forventes at træde i kraft den 1. juli 2025. Høringssvar til lovforslaget kan findes her: Høringsdetaljer - Høringsportalen.

Klima- Energi og Forsyningsministeriet har i forbindelse med høring over lovforslaget oplyst, at ministeriet forventer at udgive en vejledning til loven, som bl.a. skal vejlede nærmere om reglerne for kommunal deltagelse i teknisk vand-selskaber.

Andre lovinitiativer som led i den grønne omstilling

Lovforslaget om forsyning med teknisk vand er en del af den politiske indsats for at fremme den grønne omstilling. 

Et andet eksempel er loven om CO₂-fangstaktiviteter i forsyningssektoren, som trådte i kraft den 1. januar 2025, og som regulerer en anden af de nye klimateknologier, nemlig CO2-fangsanlæggene. 

Begge lovinitiativer har fokus på at skabe lige konkurrencevilkår mellem kommunerne og private aktører. Læs mere om loven om CO₂-fangst i vores tidligere nyhed: Ny lov om CO₂-fangst – Nye muligheder for kommuner og forsyningssektoren.

Rådgivning

Hos Poul Schmith/Kammeradvokaten har vi betydelig erfaring med rådgivning inden for regulering af forsyningssektorerne. Vi er bl.a. specialiseret i den regulering, der gælder for nye klimateknologier, og vi følger løbende udviklingen af ny lovgivning, der understøtter den grønne omstilling.

Hold dig opdateret: Få juridisk viden og indsigter fra vores eksperter direkte i din indbakke

Når du tilmelder dig vores nyhedsbreve, bliver du opdateret på seneste nyt fra de retsområder, som du ønsker at følge. Du får også adgang til kommende kurser, webinarer og arrangementer – alt sammen designet til at holde dig informeret og ajour. Uanset om du er på udkig efter rådgivning, viden eller netværksmuligheder, er vores nyhedsbreve din nøgle til det hele.