Beskyttelsen i ligebehandlingsloven
Det følger af ligebehandlingsloven, at en arbejdsgiver ikke må afskedige en medarbejder på grund af graviditet eller barsel. Beskyttelsen indebærer også, at en medarbejder, som benytter sin ret til barselsorlov, er beskyttet mod afskedigelse efter endt orlov, hvis der er anledning til at formode, at afskedigelsen helt eller delvist skyldes graviditeten eller barselsorloven.
Finder en afskedigelse sted efter endt barselsorlov, finder den delte bevisbyrderegel i ligebehandlingsloven anvendelse ved vurderingen af, om der har fundet ulovlig forskelsbehandling sted i forbindelse med afskedigelsen. Det indebærer, at hvis den person, som anser sig for krænket, påviser faktiske omstændigheder, der giver anledning til at formode, at der er udøvet forskelsbehandling, påhviler det modparten at bevise, at ligebehandlingsprincippet ikke er blevet krænket.
En medarbejder, der er blevet afskediget i strid med beskyttelsen i ligebehandlingsloven, kan tilkendes en godtgørelse, som normalt ligger imellem 6, 9 eller 12 måneders løn under hensyntagen til medarbejderens ansættelsestid og sagens omstændigheder i øvrigt.
Sagens faktiske omstændigheder
Den konkrete sag omhandlede en kvindelig medarbejder, der var ansat som reservedelssælger i en virksomhed.
Da den kvindelige medarbejder blev gravid, fastansatte virksomheden en ny medarbejder til at udføre hendes arbejde i hendes fravær. Den nye medarbejder blev fastansat og ikke ansat i et barselsvikariat, idet virksomheden ønskede at udvide sit reservedelssalg. Da den kvindelige medarbejder vendte retur til sit arbejde i virksomheden efter endt barselsorlov og to ugers ferie, udførte hun og den nye medarbejder de samme arbejdsopgaver. I forbindelse med den kvindelige medarbejders tilbagevenden til arbejdet blev det på hendes forespørgsel aftalt, at hendes arbejdstid fremadrettet skulle reduceres til 34 timer ugentligt.
Kort tid efter den kvindelige medarbejders tilbagevenden modtog virksomheden en afgørelse fra Skattestyrelsen om, at Skattestyrelsen havde ændret virksomhedens skattepligtige indkomst. Dette medførte en skattebetaling på ca. 12. mio. kr. for virksomheden, hvorefter virksomheden måtte reducere sin medarbejderstab.
Den kvindelige medarbejder blev herefter afskediget, mens den nye medarbejder fortsatte i virksomheden. Afskedigelsen af den kvindelige medarbejder fandt sted alene én måned og seks dage efter hendes tilbagevenden til arbejdet i virksomheden og var foruden Skattestyrelsens afgørelse begrundet med, at hun med sin reducerede arbejdstid og det arbejde, hun udførte, var den af medarbejderne i afdelingen, som virksomheden bedst kunne undvære.
Den kvindelige medarbejder klagede herefter til Ligebehandlingsnævnet over, at afskedigelsen helt eller delvist var begrundet i hendes graviditets- og barselsorlov, hvilket hun fik medhold i. Da virksomheden ikke efterlevede Ligebehandlingsnævnets afgørelse, blev sagen indbragt for byretten og senere landsretten.