HVAD ER EN ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT?
Arbejdsmiljøloven indeholder en række bestemmelser om sikkerheds- og sundhedsarbejde i virksomheder. Dette indebærer blandt andet, at der i virksomheder med mere end 10 ansatte skal ske organisering af samarbejdet om sikkerhed og sundhed i en arbejdsmiljøorganisation, hvor der skal udpeges en eller flere arbejdsmiljørepræsentanter.
En arbejdsmiljørepræsentant vælges af medarbejderne i virksomheden, og deres rolle er at repræsentere medarbejderne i samarbejdet om sikkerhed og sundhed og dermed bidrage til et sundt og sikkert arbejdsmiljø.
BESKYTTELSEN AF ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER
Det følger af arbejdsmiljølovens § 10, stk. 2, at en arbejdsmiljørepræsentant er beskyttet mod afskedigelse og anden forringelse af sine forhold på samme måde som tillidsrepræsentanter inden for vedkommende eller tilsvarende faglige område.
Det betyder, at overenskomsters regler om opsigelse af tillidsrepræsentanter også gælder for arbejdsmiljørepræsentanter.
Det vil ofte være reguleret i overenskomster, at en tillidsrepræsentant alene kan afskediges, hvis det er begrundet i såkaldte tvingende årsager, ligesom overenskomster typisk indeholder krav om en særlig afskedigelsesprocedure. Overholdes disse regler ikke, har vedkommende krav på en godtgørelse.
I en nyere faglig voldgiftskendelse fra den 22. juni 2023 blev en opsagt arbejdsmiljørepræsentant tilkendt en godtgørelse på 500.000 kr. efter kun 5 måneders ansættelse. Kendelsen illustrerer, at godtgørelsesniveauet ved afskedigelse af tillids- eller arbejdsmiljørepræsentanter er højt, også selvom medarbejderen ikke har lang anciennitet på opsigelsestidspunktet. Vi har gennemgået kendelsen nærmere i vores nyhed, som kan læses her.
Der er således tale om en væsentlig højere godtgørelse end den godtgørelse, som en medarbejder kan få ved en usaglig afskedigelse efter funktionærloven.
Visse faggrupper er imidlertid ikke dækket af overenskomster, og det er arbejdsmiljørepræsentanten, som skal bevise, at der er en tillidsrepræsentantsbeskyttelse inden for et tilsvarende faglige område.
På det private arbejdsmarked er eksempelvis akademikere normalt ikke dækket af overenskomst, og det afgørende for, om de er beskyttet efter arbejdsmiljølovens § 10, stk. 2, er derfor, om der er overenskomster på et ”tilsvarende” fagligt område, som indeholder beskyttelse af tillidsrepræsentanter. Er der ikke det, er medarbejderne ikke særligt beskyttet efter arbejdsmiljølovens § 10, stk. 2. Det har Højesteret slået fast den 29. november 2017 (U.2018.900H).
I den konkrete sag var der tale om en it-medarbejder ansat i en virksomhed uden overenskomst. Højesteret udtalte, at det beror på en samlet bedømmelse, om der foreligger en overenskomst på et ”tilsvarende” fagligt område, hvor der navnlig skal lægges vægt på karakteren af det arbejde, som arbejdsmiljørepræsentanten er ansat til at udføre, samt arbejdsmiljørepræsentantens uddannelsesmæssige baggrund og kvalifikationer. Dette er i tråd med Højesterets tidligere praksis (U.2013.448H).
Højesteret fandt i den konkrete sag ikke, at nogle af de i sagen påberåbte overenskomster kunne anses for at dække et ”tilsvarende” fagligt område. Arbejdsgiveren blev derfor frifundet for at betale en godtgørelse. It-medarbejderen var således ikke særligt beskyttet mod afskedigelse i den konkrete situation.
Selv hvis arbejdsmiljørepræsentanten kan bevise, at der findes en tillidsrepræsentantbeskyttelse inden for et tilsvarende fagligt område, kan beskyttelsen dog være begrænset, da en særlig afskedigelsesprocedure med forhandling og prøvelse ved faglig voldgift ikke kan overholdes på uorganiserede arbejdspladser. I sådanne tilfælde vil beskyttelsen alene ligge i, at afskedigelsen skal være begrundet i tvingende årsager.