SAGENS FAKTISKE OMSTÆNDIGHEDER
Medarbejderen blev opsagt, da hans arbejdsgiver mente, at han havde gået i lederens private taske for at fjerne en til ham tiltænkt opsigelse. Medarbejderen havde cirka 5 måneders anciennitet, og var valgt som arbejdsmiljørepræsentant.
FORLØBET FREM TIL OPSIGELSEN
I løbet af dagen den 10. august 2022 havde medarbejderen flere møder med sin projektleder, der omhandlede utilfredshed med medarbejderens arbejdsmoral og kompetencer. Projektlederen havde besluttet, at medarbejderen skulle opsiges og udfærdigede derfor en skriftlig opsigelse ”grundet manglende egnet arbejde”.
Da projektlederen havde udleveret opsigelsesbrevet til medarbejderen om morgenen dagen efter, gjorde medarbejderen opmærksom på, at han var arbejdsmiljørepræsentant. Hvervet som arbejdsmiljørepræsentant betød nemlig, at der skulle iagttages særlige procedureregler for opsigelse ham. Blandt andet ville en opsigelse ikke kunne effektueres, før den faglige organisation havde haft lejlighed til at afprøve berettigelsen ved fagretlig behandling.
Projektlederen tilbagekaldte følgelig opsigelsen. Medarbejderen leverede opsigelsesbrevet tilbage og fortsatte herefter arbejdet. Efter modstridende forklaringer om hændelsesforløbet og bevisførelsen i øvrigt, lagde opmanden til grund, at medarbejderen fik udleveret opsigelsen og umiddelbart efter dens tilbagekaldelse, hentede den fysiske opsigelse i sin bil og leverede den tilbage til projektlederen. Senere på dagen havde medarbejderen, projektlederen og den assisterende projektleder en længere samtale om deres indbyrdes samarbejde. Efter samtalen blev de enige om at fortsætte samarbejdet på god fod.
På en efterfølgende telefonisk samtale mellem virksomhedens afdelingschef og projektlederen fik afdelingschefen, ifølge sin forklaring at vide, at medarbejderen angiveligt havde taget opsigelsesbrevet ud af projektlederens private attachémappe. Afdelingschefen anså dette for at være et så alvorligt forhold, at han måtte vende det med virksomhedens ledelse. Ledelsen besluttede, efter rådgivning fra sin arbejdsgiverorganisation, at medarbejderen skulle opsiges på grund af mistillid. Afdelingschefen udfærdigede et opsigelsesbrev ”grundet du har tilegnet dig adgang til [lederens] private attachémappe med fortrolige dokumenter uden tilladelse”, der senere samme dag blev udleveret til medarbejderen.
Under den efterfølgende sag anførte medarbejderen, at opsigelsen, som han ville have en kopi af til sin fagforening, havde ligget oven på projektlederens taske.