I tirsdags blev Forsvarsministeriet frifundet i Højesteret i Irak-sagen om operation Green Desert, hvor en række irakiske statsborgere havde søgt godtgørelse fra ministeriet.
Det havde de gjort, fordi de den 25. november 2004 blev tilbageholdt af irakiske styrker i en militær operation, hvor de irakiske styrker blev støttet og rådgivet af danske og britiske styrker i en særskilt militær operation ”Green Desert”.
Retssagen i Østre Landsret
Retssagen mod Forsvarsministeriet blev oprindeligt anlagt i 2011, og hovedforhandlingen i landsretten begyndte i efteråret 2017 og blev afsluttet i foråret 2018. Den varede 52 dage, ikke mindst fordi 78 parter og vidner skulle afhøres.
De irakiske sagsøgere blev for de flestes vedkommende afhørt over videoforbindelse fra danske ambassader rundt omkring i verden. Derudover kom der vidneforklaringer fra en stor del af de soldater, der havde deltaget i operationen.
Hovedforhandlingen – heriblandt afhøringerne – bar præg af, at sagsøgerne og Forsvarsministeriet ikke kunne blive enige om noget af sagens faktum.
Østre Landsret afsagde den 15. juni 2018 dom og fandt, at ministeriet skulle betale godtgørelse til flertallet af de irakiske sagsøgere.
Ikke fordi der var sket noget under operationen, da de irakiske sagsøgere blev tilbageholdt, men fordi Forsvarsministeriet eller de danske styrker burde have vidst, at de, der blev tilbageholdt, var i reel risiko for at blive udsat for inhuman behandling under den videre efterforskning i irakisk varetægt.
Det begrundede landsretten navnlig i, at der i Basra-provinsen i Irak (hvor operationen fandt sted) dengang var en – med landsrettens ord – ”generel risiko” for at blive udsat for mishandling, hvis man befandt sig i irakiske styrkers varetægt.