Baggrunden for lovforslaget
Lovforslaget udspringer af Arbejdsvilkårsdirektivet (Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/1152 om gennemsigtige og forudsigelige arbejdsvilkår i Den Europæiske Union), som blev vedtaget den 20. juni 2019.
Forslag til ændring af ansættelsesbevisloven har tidligere været i høring i perioden 15. august 2022 til 12. september 2022. Som følge af udskrivelse af valg i 2022 blev forslaget ikke fremsat.
Siden sidste høring er der blevet tilføjet et estimat af de økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet mv. i lovbemærkningerne.
Der bliver lagt op til, at lovforslaget skal erstatte den gældende ansættelsesbevislov. Lovforslaget skal således forstås som en ny hovedlov, der dog reelt udgør en udvidelse af den nuværende ansættelsesbevislov.
Lovforslaget medfører blandt andet, at en større gruppe af medarbejdere bliver omfattet af ansættelsesbevisloven, ligesom forslaget skærper arbejdsgiverens oplysningspligt og fastsætter en kortere frist for at give disse oplysninger. Derudover fastsættes en række materielle rettigheder. Vi vil herefter beskrive udvalgte nye regler nærmere.
Udstationerede lønmodtagere
I den nugældende ansættelsesbevislov er der allerede oplistet en række oplysninger, som arbejdsgiver skal give til en lønmodtager, der skal udføre sit arbejde i et eller flere andre lande, når arbejdets varighed overstiger en måned.
I lovforslagets § 4, stk. 1 ændres det således, at der skal gives en række oplysninger, hvis lønmodtageren skal udføre sit arbejde i et eller flere lande end det, hvor vedkommende normalt arbejder, og arbejdets varighed overstiger fire på hinanden følgende uger.
Udover oplysninger om ansættelsesforholdet, som øvrige lønmodtagere også skal modtage, er det fastsat, at der også skal oplyses om arbejdsvilkår relateret til udstationeringen, f.eks. land arbejdet skal udføres i, valuta som lønnen udbetales i, mv. Det adskiller sig ikke fra de nugældende regler.
Bestemmelsen medfører imidlertid, at der bliver stillet yderligere krav til, hvilke oplysninger arbejdsgiveren skal give inden afrejse. På nuværende tidspunkt er den normale frist i ansættelsesbevisloven på henholdsvis syv kalenderdage og en måned efter ansættelsesforholdet er påbegyndt. Formålet med ændringen er således at sikre, at lønmodtagere er bekendt med deres rettigheder i det pågældende ansættelsesforhold inden afrejse til udlandet.
Som noget nyt er der også foreslået en bestemmelse i § 4, stk. 2, nr. 1, hvorefter udstationerede arbejdstagere som er omfattet af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 1996/71/EF, under alle omstændigheder skal underrettes om den løn, som lønmodtageren er berettiget til i overensstemmelse med gældende ret i værtsmedlemsstaten. En sådan bestemmelse findes ikke i dag, og der er tale om en implementering af Arbejdsvilkårsdirektivet artikel 7, stk. 2, litra a. Det må antages, at formålet er at sikre, at udstationerede arbejdstagere ikke bliver underbetalt i forhold til lovregulerede minimumslønninger.