Meddelelse af licens til brug af ophavsretligt beskyttet materiale bliver nu momspligtigt

Omdiskuteret ændring af momsloven betyder, at det fra den 1. juli 2025 bliver momspligtigt, når andre end forfattere og kunstnere meddeler licens til forfatteres og kunstneres ophavsretligt beskyttede materiale. Kritikerne af lovændringen mener, at den beror på en forkert tolkning af EU-retten, mens lovændringen ifølge skatteministeren har været nødvendig for at bringe dansk ret i overensstemmelse med EU-retten.

Omdiskuteret ændring af momsloven betyder, at det fra den 1. juli 2025 bliver momspligtigt, når andre end forfattere og kunstnere meddeler licens til forfatteres og kunstneres ophavsretligt beskyttede materiale. Kritikerne af lovændringen mener, at den beror på en forkert tolkning af EU-retten, mens lovændringen ifølge skatteministeren har været nødvendig for at bringe dansk ret i overensstemmelse med EU-retten.

Baggrund for ændringen af momsloven

Ophavsret og licensering

Den, som skaber et litterært eller kunstnerisk værk, f.eks. en bog eller et stykke musik, har efter ophavsretslovens § 1 ophavsret til værket. Med ophavsretten følger efter ophavsretslovens § 2 en eneret til at fremstille eksemplarer af værket og til at gøre det tilgængeligt for almenheden. Tilgængeliggørelse for almenheden omfatter f.eks. det at udsende et musiknummer i radioen eller en film i fjernsynet/på en streamingtjeneste. 

I praksis er det ofte forvaltningsorganisationer som f.eks. Koda og Copydan-organisationerne, der står for at administrere ophavsrettigheder og meddele licens til brug af ophavsretligt beskyttet materiale. For administrationen af rettighederne modtager forvaltningsorganisationerne et vederlag via et fradrag i organisationernes vederlagsudbetaling til rettighedshaverne.  

Momsreglerne

Efter momslovens § 4, stk. 4, behandles en formidler af en ydelse momsmæssigt på samme måde som den ydelse, der formidles. Når formidlingen knytter sig til en ydelse, der er fritaget for moms, vil vederlaget for formidlingen således som udgangspunkt også være momsfritaget. 

Efter momslovens § 13, stk. 1, nr. 7, er visse ydelser leveret af forfattere og kunstnere momsfritaget. Momsfritagelsen er en særregel, som afviger fra det for momsloven bagvedliggende momssystemdirektiv (direktiv 2006/112/EF). Undtagelsen kan opretholdes på grund af en standstill-bestemmelse i direktivet, som Danmark har udnyttet.

Hidtil har meddelelse af licens til brug af ophavsretligt beskyttet materiale været momsfritaget – både når forfattere og kunstnere meddelte licensen direkte til brugerne, og når licensen blev meddelt på forfatternes og kunstnernes vegne af eksempelvis arvinger, forvaltningsorganisationer eller forlag.

EU-Domstolens dom i UCMR-ADA-sagen

EU-Domstolen afsagde den 21. januar 2021 en skelsættende dom i sag C-501/19, UCMR-ADA, hvilket nødvendiggjorde en revurdering af den momsmæssige behandling af licens til brug af ophavsretligt beskyttet materiale meddelt af andre end forfatterne og kunstnerne selv.

Sagen udsprang af en tvist mellem den rumænske organisation til forvaltning af musikrettigheder, UCMR-ADA, og foreningen ”Rumæniens sjæl” (under konkurs) vedrørende moms på det vederlag, som ”Rumæniens sjæl” skyldte UCMR-ADA for brug af musikrettigheder i forbindelse med en forestilling, som foreningen havde opført. 

EU-Domstolen fastslog i dommen, at forvaltningsorganisationers meddelelse af licenser til ophavsretligt beskyttet materiale er økonomisk virksomhed og derfor som udgangspunkt momspligtigt. 

Som konsekvens af dommen har Skatteministeriet fundet det nødvendigt at tydeliggøre, at momsfritagelsen for ”forfatter- og komponistvirksomhed samt anden kunstnerisk virksomhed” i momslovens (dagældende) § 13, stk. 1, nr. 7, alene omfatter forfatteres og kunstneres egne ydelser, herunder egne licenseringer, og således ikke forvaltningsorganisationers meddelelse af licens til disse forfatteres og kunstneres rettigheder. 

Skatteministeriet har samtidig vurderet, at formidlingsreglen i momslovens § 4, stk. 4, som følge af EU-Domstolens dom af 14. juli 2011 i sag C-464/10, Henfling and Others, ikke kan udstrækkes til at finde anvendelse både på leverancen fra forfatteren/kunstneren til forvaltningsorganisationen og på den efterfølgende leverance fra forvaltningsorganisationen til erhververen af licensen. Det skyldes, at den omstændighed, at momsfritagelsen for forfattere og kunstnere er personlig og således ikke omfatter ydelser leveret af andre end disse, efter Skatteministeriets vurdering udgør et ”særkende”, der i overensstemmelse med Henfling and Others-dommen kan begrunde en indskrænkning af momsfritagelsens anvendelsesområde. 

Ændring af momsreglerne

Den 6. november 2024 fremsatte skatteminister Rasmus Stoklund lovforslag nr. L 82, Forslag til lovændring af momsloven (Ændring af reglerne om forfattervirksomhed og kunstnerisk aktivitet).

L 82

L 82 var en genfremsættelse af et af den daværende regering (S) fremsat lovforslag nr. L 13 af 5. oktober 2022 om ændring af reglerne om forfattervirksomhed og kunstnerisk aktivitet, der var bortfaldet ved folketingsvalget i november 2022. 

L 13

L 13 var i øvrigt en genfremsættelse af lovforslag nr. L 106 B, der var en udskilt del af lovforslag nr. L 106 af 22. december 2021 om ændring af bl.a. momslovens regler om forfattervirksomhed og kunstnerisk aktivitet. 

L 106 (og L 106 B)

L 106 (og L 106 B) indgik som finansieringskilde for ”Aftale om kriminalforsorgens økonomi 2022-2025” af 15. december 2021 mellem den daværende regering (S), Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti, hvilket havde været genstand for en del kritik fra bl.a. en række brancheorganisationer, som ikke mente, at de kreative erhverv skulle finansiere kriminalforsorgen. 

L 106 B

L 106 B blev forkastet ved 3. behandlingen den 9. juni 2022 som følge af manglende politisk opbakning. Ændringen af momslovens bestemmelser om forfattervirksomhed og kunstnerisk aktivitet blev dog fastholdt som finansieringskilde i den senere indgåede ”Aftale om kriminalforsorgens økonomi 2023-2025” af 7. marts 2023 mellem den nuværende SVM-regering, Socialistisk Folkeparti, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti, som dermed dannede grundlaget for fremsættelsen af L 82. 

L 82 og L 106/L 106B

Da L 82 indholdsmæssigt svarede til L 106/L 106B, hvortil et lovforslagsudkast havde været i høring (lovforslagsudkastet havde dog et lidt anderledes indhold end det fremsatte lovforslag), blev udkastet til L 82 (ligesom udkastet til L 13) ikke sendt i høring forud for fremsættelsen. Dette affødte kritik fra flere politikere og aktører, som samtidig bemærkede, at EU-Kommissionen ikke var kommet med en tilkendegivelse om, at den pågældende danske momsfritagelse ikke kunne anvendes af forvaltningsorganisationer og andre formidlere, hvilket ellers er indskrevet som forudsætning for at anvende ændringen af momslovens som finansieringskilde i ”Aftale om kriminalforsorgens økonomi 2023-2025” (EU-Kommissionen havde dog udtalt, at den ikke kunne tage stilling hertil). 

Med lovforslaget blev det via en ny bestemmelse i momsloven (§ 4 d) og en nyaffattelse af momslovens § 13, stk. 1, nr. 7, foreslået, at der skal betales moms, når andre end forfattere og kunstnere (f.eks. forvaltningsorganisationer) meddeler licens til brug af forfatteres og kunstneres ophavsretligt beskyttede værker mod vederlag. Det blev ligeledes præciseret, at momsfritagelsen – i overensstemmelse med hidtidig praksis – ikke omfatter forfatteres, kunstneres m.fl.’s overdragelse (endelige salg) af ophavsrettigheder.

Lovforslaget blev vedtaget af Folketinget i december 2024, og ændringen af momsloven trådte i kraft den 1. januar 2025. For at sikre de berørte virksomheder, organisationer mv. tilstrækkelig tid til implementeringen, har loven dog først virkning  fra og med den 1. juli 2025. 

Betydningen af ændringen af momsloven i praksis

Ændringen af momsloven betyder i praksis, at forvaltningsorganisationer fra den 1. juli 2025 skal tillægge moms på deres fakturaer, når organisationerne licenserer ophavsretligt beskyttet materiale. Jan E. Jørgensen (V) beskrev ændringen, om end lidt forsimplet, således under 1. behandlingen af L 82:

Altså, hvis Anne Linnet går ned til min frisør og siger: Nu skal du høre; jeg har skrevet nogle gode sange; kunne tænke dig at spille dem, mens du klipper dine kunder? Du skal kun give 50 øre, hver gang du spiller en sang. Så kunne man lave sådan en aftale, og Anne Linnet og frisøren kunne indgå aftalen momsfrit.

Man kan sige sig selv, at det jo ikke kan lade sig gøre, medmindre Anne Linnet kun må få spillet sin musik i ganske få frisørforretninger, og medmindre min frisør har tænkt, at kunderne ikke behøver at høre andet end Anne Linnet. Så i praksis fungerer det på den måde, at alle kunstnerne har sluttet sig sammen i noget, der hedder Koda, som de selv ejer hundrede procent, og så er det Koda, der forestår det praktiske arbejde med at indkræve de her rettigheder.

Der er det så, juristerne i Justitsministeriet og Skatteministeriet siger, at når man indskyder sådan en rettighedshaverorganisation, er der ikke længere tale om momsfritagne ydelser.”

Hvis en frisørsalon, som i eksemplet ovenfor, indgår en aftale med Koda om afspilning af radio i salonens åbningstid, skal Kodas faktura til salonen fra den 1. juli 2025 altså være tillagt moms. Det samme gælder eksempelvis en forvaltningsorganisations faktura til en tv-udbyder for udnyttelse af rettigheder i forbindelse med tilrådighedsstillelsen af tv-pakker. 

Forvaltningsorganisationernes viderefordeling af vederlag til medlemsorganisationer vil heller ikke længere være omfattet af momsfritagelsen, og vederlaget vil derfor skulle tillægges moms. 

Det samme gælder vederlag, der udbetales til arvinger, dog forudsat at arvingernes årlige indtægt fra rettigheder overstiger 50.000 kr. (momsregistreringsgrænsen). 

Konsekvenserne ved lovændringen

En potentiel konsekvens af lovændringen vil både ifølge kritikerne af lovændringen og Skatteministeriet  selv være, at bl.a. tv-pakker bliver dyrere for forbrugerne, og at flere derfor vil fravælge disse, hvilket potentielt betyder færre penge til rettighedshaverne og mindre efterspørgsel på produktion af dansk indhold. 

Lovændringen nødvendiggør desuden it-systemændringer hos forvaltningsorganisationerne mv., hvilket vil medføre både administrative engangsomkostninger og løbende administrative omkostninger, f.eks. til udarbejdelse af momsregnskab mv. Forvaltningsorganisationerne mv. vil dog på grund af momspligten have fradragsret for indkøbsmoms, hvorved nettoomkostningerne ifølge Skatteministeriet vil mindskes. 

Lovændringen vil også kunne belaste momsfritagne virksomheder og foreninger, der erhverver de pågældende momsbelagte licenser via f.eks. en forvaltningsorganisation, da disse virksomheder og foreninger ikke har fradragsret for deres indkøbsmoms. Skatteministeriet forventer dog, at momsbetalingen i disse situationer med enkelte undtagelser vil blive overvæltet på (for)brugerne. 

Skatteministeriet vurderer, at lovændringen som udgangspunkt ikke vil have økonomiske konsekvenser for de momspligtige virksomheder, der erhverver licenser til brug af ophavsretligt beskyttet materiale fra forvaltningsorganisationer (f.eks. frisørsalonen som i eksemplet ovenfor), idet disse har fradragsret for indkøbsmoms. 

For at afbøde de gener, der skønnes at ramme forfattere og kunstnere som følge af lovændringen, har regeringen, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre aftalt at afsætte 22,5 mio. kr. i 2025 og derefter 45 mio. kr. om året til kunstnerne via et direkte tilskud 

I skrivende stund er der ingen officielle udmeldinger om den konkrete model for udbetalingen af tilskuddet. 

Brug for hjælp?

Har du spørgsmål om lovændringen, og hvad den kommer til at betyde for dig eller din virksomhed, eller ønsker du rådgivning om ophavsret eller immaterielle rettigheder generelt, så er du meget velkommen til at kontakte en af vores specialister til en uforpligtende snak

Læs mere om vores rådgivning inden for Immaterielle rettigheder (IPR).

Hold dig opdateret: Få juridisk viden og indsigter fra vores eksperter direkte i din indbakke

Når du tilmelder dig vores nyhedsbreve, bliver du opdateret på seneste nyt fra de retsområder, som du ønsker at følge. Du får også adgang til kommende kurser, webinarer og arrangementer – alt sammen designet til at holde dig informeret og ajour. Uanset om du er på udkig efter rådgivning, viden eller netværksmuligheder, er vores nyhedsbreve din nøgle til det hele.