Portræt: Hun har beskæftiget sig med danmarkshistoriens største konkursboer
Partner og advokat hos Poul Schmith/Kammeradvokaten Cathrine Wollenberg Zittan fylder 40 år den 17. april. Cathrine sidder i firmaets insolvensafdeling, hvor hun beskæftiger sig med en bred sagsportefølje, der indebærer alt fra konkursboer til svigssager, kreditorvaretagelse og retssager ved by- og landsretterne. Cathrine har aldrig haft nogen stor karriere-masterplan, men har været drevet af sin passion og begejstring for sagerne og det at kunne gøre en forskel. En dag blev der dog prikket til hende, og hun fik sat en klar retning på den karriere, hun allerede var godt i gang med.
Partner og advokat hos Poul Schmith/Kammeradvokaten Cathrine Wollenberg Zittan fylder 40 år den 17. april. Cathrine sidder i firmaets insolvensafdeling, hvor hun beskæftiger sig med en bred sagsportefølje, der indebærer alt fra konkursboer til svigssager, kreditorvaretagelse og retssager ved by- og landsretterne. Cathrine har aldrig haft nogen stor karriere-masterplan, men har været drevet af sin passion og begejstring for sagerne og det at kunne gøre en forskel. En dag blev der dog prikket til hende, og hun fik sat en klar retning på den karriere, hun allerede var godt i gang med.
Blikket er venligt, men forbeholdent. At tale om sig selv er ikke en kunst, Cathrine ynder at praktisere, men så snart emnet falder på sagerne, flyder ordene passioneret. Hun blev bidt af de formueretlige fag allerede på jurastudiet – særligt insolvensretten – og i dag bistår hun både offentlige og private virksomheder med komplicerede erhvervsrelaterede problemstillinger.
”Vi har en bred insolvensafdeling her i firmaet, så sagspaletten er stor. At jeg gennem tiden har været så heldig at få lov til at arbejde med nogle af de største konkursboer i danmarkshistorien, fx IT Factory – og store banker og forsikringsselskaber i kølvandet på finanskrisen – betragter jeg som et privilegie. I de senere år har jeg også arbejdet med forskellige sager med relation til udbyttesagen, hvor den danske stat er blevet svindlet for mere end 12 mia. kr. af en række udenlandske selskaber og personer. Det er netop diversiteten i sagerne og arbejdsopgaverne inden for insolvensretten, jeg holder utrolig meget af. Det strækker sig over alt fra kreditorvaretagelse til rekonstruktioner, hvor formålet er at redde værdier og arbejdspladser, til konkurser, hvor værdierne derimod skal afvikles bedst muligt, samt retssager. Og ja, så fra tid til anden også de helt særlige typer af inddrivelsessager, som udbyttesagen er et eksempel på.”
Cathrines advokathjerte brænder dog også for svigssagerne og svigs komplekserne, hvor hun bl.a. bistår offentlige myndigheder med både at inddrive tab og optrevle svigsstrukturer og hvidvask af store beløb. Her handler sagerne ikke nødvendigvis om den klassiske kreditorvaretagelse, hvor der afvikles et pant eller overdrages en virksomhed, men arbejdet er derimod mere som en detektivopgave i forhold til at følge pengestrømme, undersøge den tilgængelige data og finde fællesnævnere i en meget stor pulje af selskaber, indtil man kan se et mønster i det.
”Det er rigtig spændende at være med til – og en anden måde at arbejde med insolvensretten på – også fordi man her for alvor kan se et ’sense of purpose’ i at være med til at stoppe en samfundsskadelig aktivitet.”
Kunsten at navigere i interesse- og konfliktfyldt farvand
At arbejde med insolvensret er også at arbejde i konfliktfyldt farvand. Ikke mindst i forbindelse med de komplicerede svigssager, hvor man f.eks. kommer uanmeldt hos virksomhederne sammen med Fogedretten for at sikre aktiver. Og netop fordi sagerne ofte er præget af meget forskellige parter med meget forskellige interesser, så er det vigtigt for Cathrine altid at være imødekommende og søge løsningerne.
”Vi skal gøre tingene ordentligt. Særligt i de sager, hvor der gennemføres retsskridt uden forudgående varsel, er det essentielt, at processen foregår på en ordentlig måde, og at hensynene til klienten og modparten balanceres. Hvis vores klient får sine interesser varetaget og opnår det samme, men på en måde, som modparten også kan være i, så skal vi være åbne over for det og ikke være låste i vores overbevisning. Derudover er det vigtigt for mig, at vi altid husker og interesserer os for, at klienterne er forskellige. Det, der er en succes for én klient, er ikke nødvendigvis en succes for en anden.”
Man bliver klog på verden
At blive udfordret fra sag til sag er også en af drivkræfterne for Cathrine. For ud over ønsket og ambitionen om at gøre en forskel og søge det bedste resultat for klienterne, så er det også sagernes meget forskellige karakter, der giver hende energi i en travl hverdag.
”Det lyder måske lidt banalt, men man lærer så utrolig meget i det her job, som rækker langt ud over juraen. Jeg går på arbejde hver dag og føler, jeg bliver klogere hele tiden, fordi der ikke er nogen sager, der ligner hinanden, og fordi svaret sjældent står skrevet i lærebøgerne. Dét, synes jeg, er en luksus, og det værdsætter jeg meget.”
Der er ingen tvivl om, at Cathrine har ramt helt rigtigt i karrieren, og derfor overrasker det måske også, at hun endte på jurastudiet lidt tilfældigt og uden nogen større drøm om noget bestemt.
”Jeg stod og vaklede mellem medicin og jura. Jeg har dog altid haft en interesse for samfundsforhold og var politisk aktiv igennem gymnasiet, så måske det var med til, at jeg i sidste ende valgte juraen. Her kunne jeg se mig selv komme ind og rykke ved nogle ting. Men jeg har aldrig haft nogen større masterplan om, hvilken retning min karriere skulle have. Heller ikke da jeg startede som fuldmægtig hos Poul Schmith/Kammeradvokaten i 2007. Tværtimod har det altid været vigtigt for mig at have et åbent sind over for de muligheder, der måtte byde sig. På et tidspunkt blev jeg spurgt direkte til mine ambitioner og måtte derfor begynde at forholde mig til, hvilken karrierevej jeg ønskede. Jeg tror, det var rigtig sundt for mig, at jeg blev tvunget til at overveje, hvad mine ambitioner om at gøre det godt på arbejdet egentlig skulle føre til på den længere bane. Det blev så partnervejen for mig.”
Cathrine bor i Charlottenlund med sin mand Martin og deres to drenge Vilhelm og Arthur på seks og ti år. Når hun ikke er optaget af karrieren og passionen for at løse juridiske problemstillinger og sager for klienterne, prioriterer Cathrine tid til rejseoplevelser og hyggestunder med familien og løbeture med familiens gamle danske hønsehund, Oda.
Specialister
Cathrine Wollenberg Zittan
Partner, Advokat (L)