Carbon Capture & Storage (CCS)

Vi tilbyder juridisk rådgivning om Carbon Capture and Storage fra specialister, som har bred regulatorisk indsigt inden for energi, tidlige erfaringer med implementering af CCS-regulering samt konkrete erfaringer med kontraktforhold inden for transport og lagring af CO2.

Vi tilbyder juridisk rådgivning om Carbon Capture and Storage fra specialister, som har bred regulatorisk indsigt inden for energi, tidlige erfaringer med implementering af CCS-regulering samt konkrete erfaringer med kontraktforhold inden for transport og lagring af CO2.

Fangst, transport og lagring af CO2, Carbon Capture and Storage, bliver et afgørende led i omstillingen til en bæredygtig energisektor og i kampen for at nå de nationale klimamål, bliver det et konkurrenceparameter for samtlige markedsaktører at være på forkant med de regulatoriske udfordringer og kontraktretlige problemstillinger forbundet med Carbon Capture and Storage (CCS).

Værdiskabende juridisk rådgivning til en energisektor i bæredygtig omstilling

Vi kan tilbyde unik værdiskabende rådgivning til aktører beskæftiget med CCS-projekter i Danmark og Nordeuropa gennem vores dybe regulatoriske indsigt i energisektoren og tidlige erfaringer med bistand til løsning af nogle af de første problemstillinger ved implementering af CCS-regulering i Danmark. Dette sker i samspil med vores brede erfaringer med kontraktretlige emner inden for energiinfrastrukturprojekter.

Vores specialiserede jurister rådgiver om projekter inden for Carbon Capture and Storage og Carbon Capture, Utilisation and Storage (CCUS) i bred forstand, hvor et dybdegående kendskab til de lovgivningsmæssige rammer og erfaring med det tekniske miljø er nødvendigt for at kunne levere optimale juridiske løsninger.

Hvad er CCS?

CCS står for Carbon Capture and Storage, som betyder fangst og lagring af CO2. CCS er en velkendt teknologisk proces, som tidligere har været anvendt til at øge udbyttet fra olie- og gasproduktionen, men i dag er rettet imod reducering af CO2-udledninger ved at lagre CO2’en i undergrunden.

CCS er en teknologisk proces, hvor CO2 udskilles og opsamles fra industrielle eller energirelaterede udledningskilder eller atmosfærisk luft, hvorefter CO2’en komprimeres og transporteres via rør, lastvogne og/eller skibe for til sidst at blive pumpet 1-3 km ned i undergrunden med henblik på permanent lagring. Analyser fra GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland) viser, at der er særdeles velegnede geologiske strukturer til lagring af CO2 i den danske undergrund med plads til at lagre mellem 12 og 22 mia. ton CO2, hvilket svarer til mellem 400 og 700 gange Danmarks årlige CO2-udledning.

CCS kan medvirke til reduktion af CO2-udledning ved at indfange CO2, der udledes fra eksempelvis et affaldsvarmeværk eller en cementproduktion, når kalken brændes til cement. Desuden kan CCS medvirke til reduktion af negative udledninger af CO2 ved fangst og lagring af CO2 fra biogene kilder såsom biomasse eller biogas eller fra den atmosfæriske luft. Sidstnævnte kaldes også Direct Air Capture, som forkortes ”DAC”.

Danmarks nye CCS-strategi 2022

Den 14. december 2021 indgik regeringen og et bredt politisk flertal en politisk aftale om en ny CCS-strategi. Med denne CCS-strategi banes vejen for at opbygge den nødvendige infrastruktur for fangst, transport og lagring af CO2 i Danmark via en række konkrete initiativer, der blandt andet skal sikre, at det første CO2 fangstanlæg kan stå klar i 2025.

I forlængelse af denne CCS-strategi forventes det, at virksomheds- og teknologiudviklingen i forhold til CCS i Danmark over de kommende år vil blive stærkt efterspurgt på globalt plan.

A-Z LØSNINGER INDEN FOR PROJEKTER relateret til CCS

Vi tilbyder A-Z løsninger inden for projekter relateret til CCS, herunder eksempelvis juridisk rådgivning med:

  • Opsætning af forretningsmæssige strukturer for investeringer, ejerskabsaftaler mv.
  • Bistand til modning af projekter, f.eks. CO2-fangstanlæg
  • Sikring af rettigheder i forbindelse med arealerhvervelse
  • Rådgivning om miljøregulering
  • Konstruktionskontrakter ved opførelsen af CCS-relaterede industrianlæg
  • Kommercielle aftaler med aftagere af CO2
  • Transport- og shippingaftaler samt aftaler om permanent lagring mv.
  • Konkurrenceretlige analyser samt tværgående samarbejdsaftaler
  • Rådgivning om CCS som led i reduktion af CO2 og opnåelse af klimamål blandt andet i forbindelse med EU’s taksonomiforordning
  • Rådgivning om IPR (immaterielle rettigheder) i forbindelse med nye CCS-teknologier, f.eks. iagttagelse af andres rettigheder, sikring af egne rettigheder og indgåelse af licensaftaler
  • Rådgivning om markedsføring med fokus på at undgå greenwashing

ERFARINGER OG CASES

Vi har blandt andet ydet juridisk rådgivning til en større nordisk aktør inden for produktion, transport, processering og lagring af CO2 samt rådgivet adskillige statslige aktører om implementering og forståelse af regulering inden for Carbon Capture and Storage.

Kontakt vores specialister

Kontakt en af vores specialister for en uforpligtende snak om, hvordan vi kan hjælpe jer med CCS-relaterede problemstillinger.

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREVE

Mere end 20.000 personer abonnerer på vores nyhedsbreve og modtager løbende vores juridiske nyheder og publikationer. Nyhedsbrevene giver også et overblik over vores kurser, webinarer og netværksmøder, og fra tid til anden indeholder de information om særlige arrangementer inden for de områder, du interesserer dig for. Vi ser frem til at dele vores viden om juridiske emner med dig.