Nye muligheder for danske iværksættere – forslag til ændring af selskabsloven er netop fremsat

Erhvervsministeren har den 5. november 2024 fremsat forslag om ændring af selskabsloven. Forslaget indeholder flere ændringer med henblik på at gennemføre lovinitiativer fra Aftale om Iværksætterpakken, der blev indgået af et bredt politisk flertal den 21. juni 2024. Forslaget indebærer bl.a., at kapitalkravet for anpartsselskaber nedsættes, og at der tilbydes nye muligheder for crowdfunding.

Erhvervsministeren har den 5. november 2024 fremsat forslag om ændring af selskabsloven. Forslaget indeholder flere ændringer med henblik på at gennemføre lovinitiativer fra Aftale om Iværksætterpakken, der blev indgået af et bredt politisk flertal den 21. juni 2024. Forslaget indebærer bl.a., at kapitalkravet for anpartsselskaber nedsættes, og at der tilbydes nye muligheder for crowdfunding.

Nedsat kapitalkrav for anpartsselskaber (ApS)

Lovforslaget indeholder et forslag om, at minimumskravet til anpartsselskabers selskabskapital nedsættes fra 40.000 kr. til 20.000 kr.

Den foreslåede ændring af kapitalkravet for anpartsselskaber medfører, at anpartsselskaber fremover vil kunne stiftes med en selskabskapital på 20.000 kr. Indbetalingen kan enten ske kontant eller ved indskud af andre værdier end kontanter, såfremt værdien er svarende til 20.000 kr. Eksisterende anpartsselskaber vil desuden kunne nedsætte selskabskapitalen til minimumskapitalen efter selskabslovens regler om kapitalnedsættelser og dermed frigive bundne reserver.

Det nuværende minimumskrav til anpartsselskabers selskabskapital er fastsat i selskabslovens § 4, stk. 2, hvorefter anpartsselskabers selskabskapital skal være mindst 40.000 kr., og minimum 25% af selskabskapitalen skal til enhver tid være indbetalt, dog mindst 40.000 kr. jf. selskabslovens § 33, stk. 1. 

Det er Erhvervsministeriets vurdering, at nedsættelsen af minimumkapitalkravet til anpartsselskabers selskabskapital vil medføre, at adgangen til at drive erhverv i selskabsform bliver lettere - særligt for iværksættere, der ikke kan leve op til et kapitalkrav på 40.000 kr.

Offentligt udbud af anparter 

Erhvervsministeriet foreslår at udvide de juridiske rammer for at rejse kapital ved at tillade equity crowdfunding for anpartsselskaber. Equity crowdfunding er en finansieringsform, hvor et selskab rejser kapital gennem et udbud af kapitalandele til offentligheden. Der er således tale om investeringer i unoterede kapitalandele. I Danmark er der efter nugældende regler forbud mod at udbyde anparter til offentligheden. Anpartsselskaber kan derfor ikke anvende equity crowdfunding.

Lovforslaget giver mulighed for, at anpartsselskaber kan tilbyde ejerandele til offentligheden via crowdfundingplatforme. Ejerandele kan desuden udbydes til offentligheden via øvrige platforme, hvis en række nærmere betingelser opfyldes, herunder tærsklerne for fritagelse fra prospektpligt. Dette vil gøre det muligt for privatpersoner at investere i iværksættervirksomheder mod vederlæggelse i ejerandele og dermed lette kapitalrejsning for startups.

Det foreslås, at lovændringen skal træde i kraft den 1. januar 2025. 

Rådgivning

De nye lovændringer vil gøre det muligt for anpartsselskaber at rejse kapital gennem offentligt udbud af anparter via blandt andet equity crowdfunding. Selskaberne skal i denne forbindelse overholde en række nærmere krav, der sikrer, at udbuddene sker under kontrollerede rammer og beskytter potentielle investorer.

Hos Poul Schmith/Kammeradvokaten har vi stor erfaring med rådgivning inden for selskabsret, selskabsstiftelse, kapitalrejsning og kapitalnedsættelser og kan hjælpe med at navigere i de nye muligheder. 

Hold dig opdateret: Få juridisk viden og indsigter fra vores eksperter direkte i din indbakke

Når du tilmelder dig vores nyhedsbreve, bliver du opdateret på seneste nyt fra de retsområder, som du ønsker at følge. Du får også adgang til kommende kurser, webinarer og arrangementer – alt sammen designet til at holde dig informeret og ajour. Uanset om du er på udkig efter rådgivning, viden eller netværksmuligheder, er vores nyhedsbreve din nøgle til det hele.