Power to X

Power to X – når energien skifter form. Power to X (PtX) bliver afgørende for at sikre en grøn, effektiv og sikker energiforsyning. Teknologierne er her allerede, og vi står nu forventeligt overfor en omfattende opskalering af markedet. I dette nye marked bistår vi med juridisk rådgivning fra specialister, som er blandt de bedst stillede til at forstå de juridiske udfordringer, som er forbundet med Power to X og har bred regulatorisk indsigt inden for energi og forsyning.

Power to X – når energien skifter form. Power to X (PtX) bliver afgørende for at sikre en grøn, effektiv og sikker energiforsyning. Teknologierne er her allerede, og vi står nu forventeligt overfor en omfattende opskalering af markedet. I dette nye marked bistår vi med juridisk rådgivning fra specialister, som er blandt de bedst stillede til at forstå de juridiske udfordringer, som er forbundet med Power to X og har bred regulatorisk indsigt inden for energi og forsyning.

Energien skal være omstillingsparat – det samme skal rådgiverne

Rådgivning indenfor Power to X kræver, at man som rådgiver er villig til at betræde ny jord. I fællesskab med klienten udvikler vi løsninger på de regulatoriske udfordringer og designer skræddersyede kontrakter, som kan imødegå de udfordringer energiomstillingen medfører, der netop har relevans for det enkelte projekt. Dertil kommer, at fremtidens infrastrukturprojekter indenfor Power to X løbende vil ændre karakter og fokus under planlægningen og opførelsen af projektet. Dette kræver et særligt fokus på fleksibilitet – også i de juridiske løsningsmodeller.

Hvad er Power to X?

Power to X dækker over en række teknologier, som tager udgangspunkt i, at elektricitet (power) udnyttes til at fremstille noget andet (X). Den centrale teknologi i Power to X er elektrolyse, hvor elektricitet anvendes til at spalte vand i ilt og brint. Herefter kan brinten enten anvendes direkte eller viderekonverteres til andre brintbaserede produkter. Brint kan eksempelvis ved en reaktion med kvælstof omdannes til ammoniak, eller ved en reaktion med kulstof omdannes til methanol. Sidstnævnte proces kan også ske som led i Carbon Capture and Utilization (CCU). Brint kan anvendes som brændstof i vejtransporten eller industrien, ammoniak kan anvendes som brændstof i skibe og kunstgødning, og methanol kan anvendes som flybrændstof. Desuden kan overskudsvarmen fra elektrolysen anvendes til fjernvarme.

Hvis der anvendes elektricitet fra vedvarende energikilder, for eksempel vindenergi eller solenergi, vil produktionen af brint via elektrolyse være CO2-neutral.

PtX-teknologi kan dermed bidrage til den grønne omstilling ved at fortrænge de fossile brændstoffer i de sektorer, hvor det har vist sig at være næsten umuligt eller meget dyrt at omlægge til elektrificering,  eksempelvis inden for skibsfart eller luftfart.

Unik specialiseret rådgivning om Power to X

 Vi er et unikt team af juridiske specialister, som har mange års erfaring med forsyningssektoren, miljø og planlægning, EU- og statsstøtteret, infrastruktur, entrepriser og anlægsprojekter samt komplekse transaktioner og kontrakter inden for vedvarende energi. Vi kan derfor hjælpe jer med rådgivning om alle juridiske aspekter inden for Power to X og energiområdet generelt. Eksempler på rådgivningsområder:

  • PtX-projekter i bred forstand, herunder forretningsmæssige strukturer, ejerskabsaftaler, miljøregulering og arealudvidelser
  • Komplekse kontrakter
  • EU- og statsstøtteretlige problemstillinger
  • Tariffer
  • Miljø og planlægning
  • EU’s certificeringssystem for CO2
  • Dokumentation og rapportering i forbindelse med EU’s taksonomiforordning mv.
  • Fortolkning og anvendelse af regulering om Power to X, herunder Renewable Energy Directive, Directive (EU) 2018/2001, (REDII)

Ny politisk aftale i 2022 om PtX-strategi for Danmark

Den 15. marts 2022 vedtog et bredt politisk flertal en ny politisk aftale om Power to X, der fastlægger en strategi for, hvordan vi i Danmark kan fremme produktionen af brint og grønne brændstoffer. PtX-strategien skal blandt andet bidrage til opfyldelsen af Danmarks klimalov og til at sikre de regulatoriske rammer og den infrastruktur, der er nødvendig for at styrke Danmarks position inden for vedvarende energi, og for at Power to X på sigt kan agere på markedsvilkår. Der er allerede et stort markedsdrevet potentiale, så nu handler det om at få enderne til at mødes – herunder på det regulatoriske område.

Et af hovedpunkterne i aftalen er, at Danmark skal sigte efter at bygge 4-6 GW elektrolysekapacitet i 2030, hvilket blandt andet tilsiger en massiv udbygning af de vedvarende energikilder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Mere end 20.000 personer abonnerer på vores nyhedsbreve og modtager løbende vores juridiske nyheder og publikationer. Nyhedsbrevene giver også et overblik over vores kurser, webinarer og netværksmøder, og fra tid til anden indeholder de information om særlige arrangementer inden for de områder, du interesserer dig for. Vi ser frem til at dele vores viden om juridiske emner med dig.